lördag 26 oktober 2024

Vi ska fylla lovet med mys!

 Det är lördag, den sista i oktober.

Här inledde vi läslovet med filmen ”Den oändliga historien” följt av lång lässtund i dubbelsängen. Eftersom maken skulle komma hem sent sent bäddade jag och barnen ner oss där tillsammans och i morse låg de på var sin sida om mig och läste. Så fantastiskt mysigt!

Frukost på sängen fick jag minsann också. Och i lugn och ro åt vi våra mackor och tittade på sista avsnittet av Wild kids… innan jag kom på att det nog var idag ett av barnen var bjuden på kalas.

Viss disharmoni följde, men kvart i elva lämnade jag av honom, ordentligt klädd för utevistelse och med nyköpt present. Skogskalas minsann. Vilken bra idé!

Utöver det, tja tvätt, städning och en sväng till biblioteket. Och mys. Det är min ambition det här läslovet. Att det ska bli riktigt mycket mys! 

12 kommentarer:

Monet sa...

Så härligt det verkar! Vad är egentligen ett läslov? Är det samma som det jag minns som höstlov? (På min mammas tid hette det potatislov tror jag, för att man tog upp de sista potatisarna då.) Nu är det verkligen mystider - lov eller inte!

mossfolk sa...

Monet; Åh, det här kan jag svara på -mina elever har precis skrivit faktatexter om läslovet. Redan i slutet av 1800-talet infördes potatislovet. Det reglerades lokalt och var på vissa ställen längre än en vecka. Anledningen var att få bättre kontroll över den frånvaro som blev när barnen hölls hemma för att de behövdes till potatisskörden. Lovet var alltså absolut ingen välbehövlig ledighet utan hårt arbete.
Potatislovet fanns ända fram till 1950-talet då det ju inte alls fyllde sitt syfte längre. Då togs det bort helt, men däremot fanns flera studiedagar när lärarna arbetade, men eleverna var lediga. På 70-talet samlade man studiedagarna till samma vecka och ett höstlov för eleverna infördes.
När barns läsförmåga blev allt sämre under 2000-talet har ju turerna runt hur utvecklingen ska vändas varit många. 2016 beslutade regeringen att höstlovet skulle byta namn till läslov som ett led i att främja läsningen.
Det har dock varit väldigt dåligt genomslag för namnbytet. Väldigt många säger fortfarande höstlov och det är också den benämningen som de flesta kommuner använder på sina webbplatser.
Personligen tror jag inte att namnet på ett lov har några stora effekter på läsutvecklingen, men många barn läser inte alls hemma och jag har i år verkligen spunnit på att det här är en ledighet som är till för vila och mycket läsning. Vi har byggt upp redan innan genom att låna böcker på biblioteket, skriva om läslovet och både skriva och berätta om mysiga lässtunder och bra böcker. Över lovet har de en läsutmaning som följs upp när de kommer tillbaka.
Och mina egna barn kommer förstås inte undan. Här läser vi varje dag och lite extra när det är LÄSlov ;)

Elisabet. sa...

Och här har jag precis skrivit om höstlovet ,-), kanske för att det är den benämningen pv använder sig av. Låter härligt med läslov. När vi var barnvakter i Skåne, läste jag om Petter och hans fyra getter - med stor inlevelse -. Men se, det var inte populärt! Viggo blev dödens förskräckt och sa "SLUTA! TA BORT!" när trollet Ludenben skulle till att äta upp de fyra getterna. Jag får nog byta lektyr.

mossfolk sa...

Elisabet; Den läste jag mycket när jag jobbade i förskolan… och förstås för mina egna. Kan inte minnas att det var någon som tyckte att den var för otäck (mer än jag själv som tycker att den är ganska morbid). Däremot vet jag att det var några som reagerade på trollet i Tomtebobarnen.
För mina nuvarande elever har jag läst ”Hattstugan” och de var alldeles förfärade. Först lämnades barnen ensamma, sedan brann stugan ner och då blev de slagna med ris. Ruskigt värre ju.

Monet sa...

Så intressant - tack snälla för det! Jag själv kan inte föreställa mig ett liv utan böcker - lärde mig läsa själv väldigt tidigt - precis som också mina egna barn - och låg med ficklampa under täcket långt efter släckdags. Redan som treåring kunde jag alla texter utantill i just Kattresan, Hattstugan och Tomtebobarnen och alla de andra Beskowböckerna har min mamma, snart hundraår, berättat. Elsa bodde förresten här i Djursholm där vi nu bor så det finns både staty och mycket minnen kvar efter henne här. Den enda bok som skrämde mig som liten var den om Pelle Snusk som fick sina fingrar avklippta! Varje jul fick vi en ny Bland Tomtar och Troll med illustrationer av John Bauer och senare Einar Nerman så det där med troll var liksom en del av vardagen. Sorgligt nog ville ingen av mina barn ta över min samling vid alla våra flyttar så det gick till antikvariat - något jag ångrar idag! I början av tonåren läste jag förutom mina egna tonårsböcker (inklusive Biggles eftersom jag kommer från en pilotfamilj) också min mammas ungdomsböcker. Bl a en som hette ”Vi abiturienter” - tänkte på att jag visste vad det var när både du och Elisabet fick slå upp ordet:-) .Det är verkligen såå sorgligt med denna trista läsutveckling när det gäller barnen - hur ska det bli tänker jag med hela det kulturarv som går förlorat? Vi får ju ett nytt klassamhälle på kuppen - den som inte läser böcker saknar ju viktiga referensramar både bakåt i tiden och till världen utanför den egna lilla - på samma sätt som det är viktigt att lära sig andra språk för att fullt ut kunna ta in andra kulturer på djupet. Jag är verkligen enormt tacksam för föräldrar med ett stort bibliotek, en familj med litteraturvanor långt bak i generationer och att ha fått gå i den gamla ”pluggskolan” där allt detta både krävdes men också uppmuntrades. Och heja dig som fullföljer detta inte bara med dina egna barn och också i din viktiga lärarroll!

mossfolk sa...

Monet; Samtidigt ska man komma ihåg att världen aldrig varit så tillgänglig som nu. Mina tredjeklassare är långt mycket mer insatta i vad som händer i världen än vad jag själv var i deras ålder. De är också långt mycket bättre på engelska och flera har, genom dataspelen, kompisar i andra länder som de aldrig träffat på riktigt, men som de pratar med.
De saknar inte referensramar, men deras skiljer sig vitt från tidigare generationers.
Därmed inte sagt att läsningen inte är viktig. Tvärtom! Det finns en studie som visar att 17-åringar som har läst mycket under alla skolår kan mellan 50 000 och 70 000 ord, medan en 17-åring som inte läst har ett ordförråd på 15 000-17 000 ord.

Monet sa...

Javisst, självklart är det så att internet inneburit en större revolution än vad vi själva kanske inte ens kan föreställa oss mitt i allt detta nu. För alla generationer, inklusive min! Och jag är helt överens med dig om läsningens betydelse, inte minst för ordförrådets skull. Återigen kan jag jämföra med mina franska skolpojkar som har ”dictée”, dvs diktamen sen första skolåren, lär sig vacker pictur genom välskrivning, har fokus på det franska språket och vikten av det. De är extremt verbala, uttrycker sig på ett sätt som vi här i Sverige skulle tycka var ”lillgammalt” men de deltar i alla vuxenkonversationer på ett bidragande sätt. Den yngste, 12 år gammal skriver allt från ”noveller”, helt otroliga dikter och dessutom tekniska instruktioner så att man fullkomligt baxnar… Hans jämnåriga svenska flickkusin ligger ljusår efter. Och min franske pojke är dessutom fena på internet - trots begränsad skärmtid och ingen egen mobil. Så nog 17 behövs läslov:-) Man har motsvarande i Frankrike också men där är lovet fullt av egna uppgifter som ska redovisas vid lovets slut!

Båthuspernilla sa...

Jag älskar böcker och läsning men är mamma till en tioårig tjej med både dyslexi och ADHD av ouppmärksam form. Dyslexin är såpass grav att hon knappt kan läsa alls och ADHDn gör att hon extremt lätt drabbas av prestationsångest och känslan av att inte duga. Med viss sorg har jag accepterat att jag inte ska tjata om lovläsning om det ska finnas någon skolglädje efter lovet.

mossfolk sa...

Båthuspernilla; Ibland är annat viktigare att prioritera! Vilken tur för din tioåring att hon har en mamma som ser och förstår ❤️

Turtlan sa...

Funderar. Jag har inget minne av att vi hade en hel vecka ledigt den här veckan i grundskolan eller gymnasiet. Några studiedagar eller lovdagar så vi var lediga torsdag fredag är vad jag minns. Långhelg ungefär.
Jag gick i grundskolan och gymnasiet på 70-80 talet.

Men lite osäker men tror mer på lovdagar.

mossfolk sa...

Turtlan; Nej, det kan absolut stämma. När jag grottar ner mig förstår jag det som att riksbestämmelse om lovdagar infördes på 70-talet, men att det var vid olika årtal som dessa slogs ihop med lärarnas studiedagar. Det innebär ju i såfall att årtalet för det sammanhängande höstlovets införande beror på var i landet man bor.

Anonym sa...

Vi kanske var lite sena i Värmland 😉😉😉 / Turtlan 💚