onsdag 7 augusti 2024

En första arbetsdag.

Jobbstart.

Precis exakt så och varken bättre eller sämre.

Gå upp tidigt.
Tjata ovanligt mycket om sådant som frukost och tandborstning.
Lämna av barn på fritids.

Parkeringsbevis på plats i framrutan.
Nudd och jobbnycklar funkar -vi kommer in.
Massor av information. Länge.
Hälsa på ny personal.
Ominstallering av nödvändig app.
Fika med citronte i Hattifnatt-muggen.

Plattform som krånglar.
Möte med arbetslag.
Hälsa på elever som går på fritids.
Äta lunch.
Göra om scheman och skriva motiveringar. I timmar.
Klaga över dålig ventilation.
Möte med skolpsykolog.
Kontakta föräldraledig kollega.
Skriva ut material (skrivaren funkade direkt!).
Prata med rektorerna om just scheman.

Känna att hjärnan är ett virrvarr och att ögonen går i kors.
Se att klockan är mer än slut för idag.
Åka hem.
Dricka Treo.
Skjutsa till fotbollsträning.

Tack och hej, leverpastej.

7 kommentarer:

Monet sa...

Men herregud! Kan och ska det verkligen vara så här i det moderna arbetslivssverige? Jag bekymrar mig när jag läser hur du haft det. Visserligen första dagen efter semestern men ändå…

Monica sa...

Ja, sånt är livet för lärare. Och så sprängningar av toaletter och raketskjutningar och mycket mycket mer. Och något rent hemskt att det saknas luftkonditionering och fler och fler ska sitta i små rum och förbereda och efterbereda. Där det knappt går att andas. Vet lärare som köper egna gardiner för att få solskydd i de kala fönstren ... Sen finns de där vackra stunderna med fantastisk feedback från eleverna.

Jag brukar säga till nära och kära att värre jobb än lärare finns inte idag och får alltid till svar att ditt var värre i den medicinska världen. Jag kan ha glömt mycket av den otroliga stressen och hur snabbt allt skulle gå med diagnoser och alltid rätt. Ja, hände att kollegor ramlade ihop men då fick vi ta det också och stanna och avsluta sent. Förr ingick 14 timmars arbetsdagar vissa helger och ensam! Det förbjöds i lagen sedan. Vi var referenssjukhus för Sverige så utlandet kunde ringa om problem, och vi mitt i allt akuta sekundarbete skulle ta ställning till det också. Men ändå tycker jag att lärare idag har en enormt svår arbetssituation. Och oroligt är det att tänka på så få som vill utbilda sig. Jo, utbilda sig men söker andra jobb.

Har synpunkter på de styrande, skolminister t ex, besök i vårt avlånga land på skolor vore lämpligt. Få se verkligheten. Inte bara se, höra och uppleva.

Hoppas att ni samarbetar bra och kan hjälpas åt så inte för mycket läggs på enskilda och att ledning inte bara är nöjd då utan tänker på att arbetet måste fördelas vettigt.

mossfolk sa...

Monet och Monica; Jag menade absolut inte att klaga. Precis så här var det och det är väl en helt okej start. Lite (eller ganska mycket) segt att komma igång, men det är ju inte så konstigt när vi har haft en mysig, tämligen kravlös, ledighet.

Däremot håller jag med dig Monica om att det är stora brister på politikernivå, vilket ger dåliga förutsättningar för elever att lyckas och dåliga förutsättningar för rektorerna att skapa en bra arbetsmiljö. Trots det har jag svårt att tänka mig något annat yrke -jag har fantastiska elever och kollegor och jag tycker så mycket om att både planera och undervisa.

Inom vården skulle jag inte klara mig en dag! Jag är djupt imponerad av precis varenda en som arbetar med sjuka eller skadade människor!

Elisabet. sa...

Högläste dina rader för pv. Han loooog. Fortsatte sedan tittandet på OS-seglingen och känner nog en viss lättnad att ha gått i pension.

mossfolk sa...

Elisabet; Haha, ja det kan jag tänka mig :)

Bloggblad sa...

Jag blir matt bara av tanken på hur det var vid skolstarterna … Det var ju inte bara start för mig utan även för barnen och deras aktiviteter. Inte mer än två var, men det blev fyra tider att passa och att skjutsa på träning och matcher och skolkonserter. Jag saknar inte alls den tiden, trots att jag tycker att tiden går lite väl fort.

Det är underbart att du ändå låter så lycklig och entusiastisk och njuter av livet! Hoppas att du mår bättre och orkar allt du vill göra.
Kram

Bloggblad sa...

Jo, det fanns en bra pappa som skjutsade och höll reda på en del, men han hade betydligt tuffare arbetsdagar än jag.