tisdag 30 juli 2024

Ett paradis i skogen

 En del trivs bäst vid havet, på varmare breddgrader, i fjällen eller i storstan.

Jag trivs bäst i skogen -gärna nära en sjö.

Så nu har vi begett oss på den årliga trippen till stugan i Bergslagsskogen. Jag längtar ytterst sällan till saker. Ser fram emot -javisst, men inte längtar

Hit längtar jag.

Till den här oansenliga lilla stugan i skogsbrynet. Långt från stora vägar och bullrig trafik.


Omgiven av blomsterängar och ett helt makalöst insektsliv. Vi studerar mängder av trollsländor, olika sorters insekter, bin, humlor och fjärilar. Och gräshopporna låter oavbrutet om kvällarna.

Ytorna. Friheten.


Vi är här med två andra familjer. Molly har tagit med sig sina hinder och barnen har hoppat i timmar!

Och en förmiddag gick vi ner till sjön och fiskade. 
Så himla mysigt (och lite stressigt eftersom det drogs upp små fiskar på löpande band).
Efter fisketuren var vi alla sååå trötta. Barnen lekte med pärlplattor och vi satt i skuggan utanför raststugan som ligger mellan våra boningsstugor.

Det är skönt och underbart och avkopplande… och naturnära. Och det allra roligaste är att barnen är sååå intresserade.
”Skynda dig, kom och kolla vad vi har hittat! Vad är det för något?” Vi har bl.a. hittat ekspinnarlarv, gulröd blombock och myskbock. Bockarna är ju fascinerande med sina långa antenner.
Och den här rackaren ska man inte klappa fast den ser så mjuk ut.

Vid stugan tycks skogsödlorna trivas. Här finns både ungar och vuxna ödlor.

Den här fantastiska människan! En av fiskarna som drogs upp var faktiskt tillräckligt stor för att det skulle vara lite motiverat att inte kasta i den. Anna engagerade barnen i fileandet. Alltså vilken lektion! De har tittat på de olika inälvorna, vad som är lever och magsäck och simblåsa. Känt på tänderna och tittat på hur gälarna ser ut i ett vattenglas. Lyckliga de högstadieelever som får gå på hennes lektioner!

Korvgrillning. I den allra ljuvligaste av sommarkvällar!


Och efter grillningen bjöds det på pajer som barnen bakat av alla blåbär de plockade på förmiddagen. 

När knotten och myggen blivit allt ihärdigare om kvällarna har vi flyttat in och spelat spel.
Charader…

…och Ticket to ride. 

Men det har också spelats Den försvunna diamanten, Upp till bevis och Kasta gris.

Den här platsen och de här människorna ❤️

6 kommentarer:

Monica sa...

Tycker också om skog och sjö och så har vi det på vårt stugland. Tänker på att där är det människor som hörs, steg på promenader, barns glada skratt och vid vår fina sjö kommer grupper och har stillsam gymnastik och rörelser som thai chi m m. Dusch och bastu finns. Och blåbär😊. Och så oerhört skönt det är att slippa trafikbuller. Hit cyklar man. Och sjö med näckrosor och fina nybyggda bryggor och flytbryggor, man får ett grepp om allt. Vid havet är allt så oändligt. Så stort. Mygg och knott har varit hanterbart, bara kvällstid de kommit men inte så aggressiva.
Och det både låter och ser härligt ut där ni är. Så skönt för er alla.

Monet sa...

Vilka barndomsminnen! Och för er vuxna också förstås! Gör du fotoböcker? Tips annars - det ersätter mer än väl gamla tiders fotoalbum och kan dessutom delas/delbetalas av alla intresserade.

Jag har hela vårt Frankrikeliv dokumenterat på det sättet nu och är väldigt glad för det även om det kostar en bra slant. Men det gjorde ju det andra systemet också.

Den där håriga larven som du visar tog min lillasyster i för 60 år sen. Det blev extrem allergisk reaktion med alla de små håren fast i den lilla handflatan. Akuten i Lund minns jag! Och våtvarma omslag under lång tid för att hjälpa till att driva ut håren - inga pincetter hjälpte mot dem!

mossfolk sa...

Monica; Ja, jag tycker ju om havet också. Att gå på solvarma stenhällar och att se ända till horisonten. Men lugnet infinner sig i skogen.

Monet; Vi gör fotoböcker. Fram till för några år sedan gjorde vi en om året, men numera slår vi ihop några år i taget. Det blir så väldigt många annars… Det här är absolut minnen som sparas långt in i hjärtat!
Tack och lov visste jag om att de där håren blir som hullingar som sätter sig i huden. Det gjorde larven ännu mer spännande ;)

Monica sa...

Javisst är hav vackert och fint också. Varit så oändligt mycket i havets närhet, här i Stockholm så ofta ut till öar året om och vatten finns ju också runt om i storstan. Sen vistats väldigt mycket på Gotland med havet runt om har nog upplevt alla stränder där. Dessutom ansvarig för en livsviktig verksamhet på Visby lasarett en längre tid och vid paus eller när ledig tid kom var det bara att promenera rakt ned till stranden och umgås med kollegor. Ofta hade jag jour och måste då bo på sjukhuset. Var väldigt bra där med mycket kompetent personal.
Men nu trivs vi så bra vid vår sjö. Skrev att man cyklar dit men vi bor vid sjön, och den sköts fantastiskt av ideell förening, allt nytt och även övriga gäster är välkomna.

Elisabet. sa...

Vilken underbara föräldrar ni ändå är! Sonen med kompisar från ungdomsåren tillbringade en kväll/natt vid någon sjö i Småland. Tre män i snart 40-årsåldern och sex barn mellan 2 - 9 år! På kvällen, vid läggdags, sa femåringen: "Pappa, det är den bästa dagen i mitt liv!" Grilla, leka, bada, bada ännu mera, elda, leka igen. Och 2-åringen somnade i en sovsäck ute i det fria, medan nattmörkret sänkte sig. (Sen in i tältet med pappa och storebror).

mossfolk sa...

Monica; Gotland har vi kvar att besöka. Jag är lite kluven dock, för å ena sidan vill jag visa familjen Visby när alla rosor blommar.. och å andra sidan åker vi helst inte under allra värsta högsäsong. Just det är en rätt omöjlig kombination ;)

Elisabet; Så mysigt det låter!
Både jag och storebror tycker att det här är det bästa vi gjort i sommar och inget av barnen ville åka hem. Men det beror ju lite på hur man är som person också. Jag vet flera som tycker att det låter förfärligt att bege sig långt ut i skogen på det här sättet. Tur att man får tycka olika :)