torsdag 1 augusti 2024

Open Art 2024

Mammografi på morgonkvisten och vi ställde väckarklockan för första gången i sommar. Båda barnen fick följa med så att vi kunde slå ihop det med Open Art.

Open Art är en stor konstutställning, som hålls varannan sommar, utomhus i centrala Örebro. Konstnärerna kommer från, och är verksamma i, olika delar av världen.

Mina barn älskar inte konstutställningar. Inte av det vanliga slaget. Men det här är något helt annat! 
Allt med olika budskap, mestadels politiska. En del tänkvärda. Andra svårare att begripa. Fast barnen brydde sig mer om ”coolhetsfaktor” än budskap.

Är det någon som ligger där? Eller är det ett konstverk? Törs man närma sig och se efter..?

Det här utnämndes till ”det coolaste”. Bilder som visade sig vara helt andra bilder när man tittade igenom den röda elden.

Exit-dörren högt högt upp. Omöjlig att nå… eller? 

Med utsikt över slottet och med Karl XIV Johan, klädd i klänning, bakom sig.

Strömmingar på möte i Svartån…

Och det här skulle symbolisera trygghet. Barnen tycker alltid att det är kul med speglar och själv blev jag mest yr.


Här inne i gliporna kunde man se rörliga bilder. 

Omöjligt att räkna högtalarna. Vi letade nya och gamla. Vi letade också efter mikrofonen och telefonen, men de hade troligtvis blivit bortslitna.

Stor, ful, fin och cool. Ett konstverk kan sannerligen beskrivas på olika sätt.

En skog av träkuber. 365 stycken närmare bestämt. Så mycket har konstnären räknat ut att det krävs för att bryta ner den koldioxid som han producerar under ett år.


 Och i ån guppade en gigantisk livmoder runt -som bäddat för ett samtal om biologi!

Nu har vi sett Open Art. En tidig förmiddag. I ett morgontrött Örebro. En bra start på dagen!

5 kommentarer:

Monica sa...

Fint med den utställningen och roligt att ni gör så mycket. Slottet är så fint både ute och inne med vattnet runt om. Gillade mycket utställningarna i vattnet när vi var här på stor slottsfest för rätt länge sedan nu. Makens kusin var landshövding och familjen bodde så fint i slottet, var jättetrevligt och vackert och vi såg också andra rum. Var kul att se rummet där kungaparet övernattat när de var på besök och jämföra om vi hade ungefär lika hemma😊och testade badrummet, fick godkänt av mig. Och fint att bara strosa i stan, vi bodde kvar ett par dagar.

mossfolk sa...

Monica; Jag tycker att Örebro är en fin stad. Kul att ha varit inne och fått se även de icke allmänna delarna. Vi har varit inne flera gånger, men förstås bara sett det som är öppet för visning.

Anonym sa...

Men så underbart! Otroligt spännande. I vår ”gamla” hemstad Norrtälje har man sedan många år ”Konst i ån” i Norrtälje-ån och det brukar också vara annorlunda och lite utmanande. Men det där ni har slår ju allt tycker jag. Nästan värt en Örebroresa!

Monet sa...

Skrev Monet (i sin konstnärsroll)

mossfolk sa...

Monet; Ja, mitt eget konstintresse är sannerligen rätt begränsat, men just det här tycker både jag och barnen är riktigt roligt. Om jag minns rätt pågår utställningen till den 8:e september.