tisdag 25 juni 2024

Se upp Dalarna, här är vi!

Semesterdag 1.
Okej, dagen startade tämligen icke idylliskt. Vi var lite som familjen Andersson. Sune ni vet. Fast vi hade liksom ingen Sune utan mer två Håkan. Och en pappa Rudolf, fast inte sådär roligt klantig. Och tja, en mamma Karin.

Men iväg kom vi och efter bara några minuter var allt glömt och förlåtet.

Förra året såg vi Öland. 
I år satsar vi på Dalarna.

Vi startade med Science center i Borlänge. Utan några direkta förväntningar. Men det visade sig passa våra barn helt perfekt.

Lillebror la ner stort engagemang på att skruva ihop en bil. Först hamnade hjulen olika högt och sedan ramlade skruvarna ur när bilen provkördes…

Även pappan provade och skruvade om och provade igen på en egen bil. Tillslut var det tävling och vilken lycka när pappans bil spårade ur och lillebror vann!

En trappa upp fanns ett insektslabb. Alltså wow vilket rum! Man fick lysa efter kackerlackor med ficklampa, titta på döda insekter i mikroskop, se fjärilslarver och puppor, en maskkompost, pyssla och pärla insekter och göra fröbomber. 

Nästa rum var det också ett stort wow på. Där fick man bygga konstruktioner av Lego och programmera dem med hjälp av ipaden. Barnen var helt sålda!


När det närmade sig stängning skyndade vi igenom övriga rummen bara för att se, men hann bara prova någon enstaka sak. Vi var där i fem timmar och hade lätt kunnat vara kvar i två timmar till.

Sedan var det bara tjugo minuter vidare till Falun där vi hyrt en stuga i ett område som uppfördes från mitten av 1600-talet och framåt för att gruvarbetarna skulle ha någonstans att bo.

Det klagades på tomtplättarna då, eftersom de var små och där var svårt både att få något att växa och att föda upp djur. Dessutom var det svårt med dricksvatten i området.

Men vi, som kan köpa pizza på pizzerian fyra minuter promenad bort och köpa frukost på Ica, tio minuter bort till fots, ja vi tycker att det är så fint och mysigt alltihop.


 Hur det blir med nattsömnen återstår att se. Två av oss sover på loftet, direkt under nock och vi har ju tajmat in någon form av värmebölja. En bordsfläkt har placerats mellan madrasserna och den kommer att få jobba på hela natten. 

Dag ett av sex.

Inga kommentarer: