I juni har det blivit mer lyssnande på poddar och nu har ju även sommarpratarna börjat. Turligt nog är jag leeedig och därför har det ändå blivit åtta böcker.
Plommonträdet skildrar livet för en tysk ung kvinna under och strax efter andra världskriget. Den handlar om en kvinna vars mor arbetat åt en välbärgad judisk familj, om att som tysk flicka med ariskt utseende förälska sig i en judisk man, om att se tågets boskapsvagnar, insamlingen av judarna, rädslan att vistas på gatorna och hur kriget påverkar dem alla.
Ett liv värt att leva tilldelades Augustpriset 2024. Sverige var första landet i världen att införa en nollvision mot självmord. Samtidigt är många svenskar för dödshjälp. Vem har rätt att dö?
Brittas arv är fortsättningen på boken ”Den sista sommaren”. Man får fortsätta att följa karaktärerna och livet på Lindö. En trevlig feel good.
Prinsessan på höjden är inte fantastisk, men samhällsviktig! Det här är den tredje boken jag läser om gängkriminaliteten. Den här gången väldigt subjektivt beskrivet ur ett riktigt inifrånperspektiv. Otäckt relevant.
Hitta hem är den tredje och sista boken om livet på Lindö. Jag har trivts så bra där, med både miljöerna och människorna, att det känns lite trist att inte få återvända.
Den röda adressboken handlar om en nittiosjuårig dam, i livets slutskede, som har skrivit om sitt liv och människorna hon mött. En fin liten bok om livets prövningar, kärleken, livet och döden.
The happiest man on earth är skriven av en hundraåring! En man som berättar. Beskriver. Allt det hemska. Men också livets lärdomar. Han ger perspektiv och ingjuter hopp. Fantastisk bok!
Moster Vera lånade jag på biblioteket främst för att författaren bott här på orten hela sitt liv och det skulle avspegla sig de beskrivna miljöerna. Jag ska ärligt säga att jag inte alls fastnade för handlingen. Inte heller förstod jag vilka miljöer som var lokalt inspirerade, men det kan ju vara så att de som levt här många årtionden före mig känner igen sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar