lördag 28 oktober 2023

 Det är läslov nu. Jo faktiskt, potatislovet, som sedan blev höstlov bytte redan år 2016 namn till läslov. Ett regeringsbeslut för att främja läsningen hos eleverna.

Vi kan väl säga som så, att det går seeegt att etablera den nya benämningen. Biblioteken har förstås anammat den, och likaså hela Göteborg stad. Men övriga kommuner, inklusive vår huvudstad, skriver fortfarande ”höstlov” på sina webbsidor. Och på skolorna då? Nä, de flesta har ingen aning om att det heter läslov och av de som har snappat upp namnet klamrar sig ändå många fast vid höstlov eftersom det alltid har hetat så.

Mina elever är hårt drillade. De har fått sig den här föreläsningen om läslov och de har därtill fått ett läsbingo som ska genomföras. 

”Va?! Läxa på lovet?! Jag kommer inte att hinna läsa en kvart varje dag!” Var det flera som förfärat utbrast.

Men hon är sträng, den där fröken de har. Att läsa är INTE läxa! Det är något som ALLA barn borde göra varendaste dag. Som en självklar rutin. För att det krävs om man så småningom ska kunna förstå skriftliga instruktioner, artiklar, nyhetsreportage och annan information. Och förstås för att det är både roligt och mysigt.

Men hon är förstås inte helt omöjlig, den där fröken som de har. De dagar som barnen behöver hjälpa till som mest med potatisskörden finns förståelse för om de missar lässtunden…

Inga kommentarer: