måndag 7 augusti 2023

Sommarläsningen

Ända sedan det där sportlovet för två och ett halvt år sedan har jag haft jättesvårt att läsa böcker. Hjärnan orkar liksom inte hålla bokstäverna stilla.
Högläsa ett kapitel för barnen går bra, men fokus på långläsning är uteslutet.
Det var först då jag gav ljudböcker en chans på riktigt och se, det gick fint.
I år är min utmaning att läsa/lyssna på 40 böcker. Det lär lyckas med tanke på att jag redan är uppe i 38.
Under semestern har det blivit tio stycken.

Jag började med den här efter tips från fru C.
Den var, titeln till trots, både rolig och innehöll kvickheter utan att kännas flamsig. Samtidigt speglade den 60-talets kvinnosyn på ett upplysande sätt.
Mitt betyg: 4/5


Minns ni Ystadsfamiljen? Barnen som hölls isolerade. Den här boken handlar om dem och om ytterligare två fall av totalt isolerade familjer. Hur kunde det hända i Sverige?
Jag hade höga förväntningar och trodde att det skulle kännas skrämmande, men intressant. I stället var det tre skildringar som enbart kändes som slarviga hastverk.
Mitt betyg: 2/5

Året är 1931. Platsen är Pennsylvania.
En skylt, två barn till salu, är en familjs sista utväg. 
En reporter får syn på dem, tar ett fotografi som ger honom karriärsmässig framgång… men fotot blir förstört, barnen är borta och till sin artikel fotograferar han en annan fattig familj på samma gata. Det ger oanade konsekvenser för samtliga inblandade.
Mitt betyg: 4/5


Jag är förmodligen sist i Sverige med att läsa den här boken… och jag älskade den. Feel good när den är som allra bäst. Den fick mig liksom att må bra.
Mitt betyg: 5/5


Jo, jag ser också att det står ”Franska recept och små berättelser” på framsidan, men på Storytel var boken presenterad som del 2 i berättelsen om Agneta. Det var inte en uppföljare utan snarare en receptbok och ett ode till Frankrike. Hamberg läser själv och har en behaglig röst, men boken innehåller tydligen en del bilder och lämpar sig kanske bättre i fysiskt format.


Men det här var en uppföljning om Agnetha! Och ack vilken besvikelse! Fortfarande feel good och förvisso inte dålig, men den höll inte alls samma nivå som den första boken.
Mitt betyg: 3/5


Sverige på 30-talet. Så nyss och ändå så länge sedan. Klasskillnader, kvinnorörelsen och kvinnors livsvillkor och förutsättningar.
Tyvärr fångar den mig inte riktigt, samtidigt som det är en intressant skildring. 
Mitt betyg: 3/5


Två små barn som placeras i en rutinerad fosterfamilj.
Här får vi följa deras utveckling från den första till den sista dagen i fosterhemmet och även senare glimtar. Naturligtvis är det tämligen subjektivt beskrivet, men ändå fascinerande.
Mitt betyg: 4/5

Efter den föregående allvarliga boken ville jag ha något lättlyssnat och rekommenderades den här. Nu blev det åter feel good av finfin sort. Här kan vi tala vänskapsrelationer över generationsgränserna och riktig norrländsk lantidyll.

Mitt betyg: 4/5

Lyckan över att hitta en uppföljare. Fortfarande fin feel good, men med lite för mycket förutsägbart kärleksdravel för min smak.

Mitt betyg: 3/5

Fler böcker kommer knappast att hinnas med under ledigheten-nu är det bara två semesterdagar kvar.

Hurra för böcker!

10 kommentarer:

Giggi sa...

Alltid tacksam för boktips och här finns det flera titlar jag vill läsa.
Tack för att du delar med dig!

mossfolk sa...

Giggi; Storytel är en riktig guldgruva!

Anonym sa...

Jag använder Nextory och den är också bra. Har blivit en hel del lyssnande under matlagning, strykning och städning. Blir lite roligare så!

Anonym sa...

Mor din var det som skrev!

Monet sa...

Förstår om lyssnandet har blivit en lösning för dig med tanke på det som hänt dig. Själv lyssnade jag när det begav sig på ljudböcker i cd-form men blev ofta våldsamt irriterad på de olika uppläsarna och föredrar alltid en bok i handen. Det skulle heller aldrig falla mig in att gå med lurar i öronen som alla gör numera. Att det inte är bra av olika medicinska skäl visar ju dessutom forskning mer och mer. Särskilt inte att lyssna på musik rätt in i öronen men det är ju en annan sak.

Intressant lista - men när det gäller sk feel-good är jag verkligen ingen fan även om jag fascineras av fenomenet - jag har till och med två etablerade sådana bästsäljande författarvänner och läser pliktskyldigast deras dedikerade exemplar men klarar inte av själva konceptet, det känns som veckotidningsnoveller för mig.

Emma Hamberg har jag köpt en bok av, ”Au Pif”, men det är för att precis som du skriver, den är en kokbok med franska recept. Och lite lustifikationer kring det franska köket och annan fransk kultur. Men väldigt långt från ett normalt franskt vardagsliv. Fattar inte hur den skulle kunna fungera som ljudbok? Den är jättefin i verklig form, härliga bilder, bra layout och inspirerande som daglig matlagningstipsare.

Skönt att du ändå orkar läsa kapitelvis för dina pojkar - det var bland de mysigare stunderna när jag själv läste Mio, Ronja och Bröderna Lejonhjärta för mina småttingar innan det var dags för nattning.

mossfolk sa...

Monet; Nej som ljudbok var den verkligen inget vidare, Au Pif.
Det är intressant för innan allt blev hade jag jättesvårt för ljudböcker. Jag tyckte att det blev för segt och när jag ökade på hastigheten blev det istället svårt att höra vad uppläsaren sa.
Numera är jag jätteglad över ljudböckerna och har börjat lära mig vilka uppläsare som är bra och när man kan ge upp direkt.
Feel good-böcker kan vara så olika… tycker jag. Många känns flamsiga och jag har svårt för en massa ”romantiskt dravel” med förutsägbara kärleksdraman och detaljerade beskrivningar från sänghalmen. De går bort. Men andra fastnar jag verkligen för -sådana med härliga miljöbeskrivningar och en mysig eftersmak.

Gällande hörlurar har jag helt missat den debatten. Använder det både när jag lyssnar på ljudbok och när jag pratar i telefon… Tänker att om min hörsel tar skada är det garanterat arbetsrelaterat.

Högläsningen med barnen är fortfarande den bästa stunden på dagen!

Monet sa...

Angående hörlurar: senast för ett par dagar sedan var det en stort uppslagen artikel i Svenska Dagbladet där forskare från Karolinska varnar för att ”ni som är unga” nu kommer att bli en generation med betydligt sämre hörsel från medelåldern och upp i åren än tidigare generationer. Orsaken är hörlurarna som används i alldeles för många sammanhang, precis som du själv beskriver. Det blir vid musiklyssnande ofta alldeles för höga ljud som kan orsaka plötsliga och permanenta skador. Men också det långvariga lyssnandet (som t ex med ljudböcker) och telefonpratandet ger på sikt skador. Hjärnan mår heller inte bra av det - behöver mera stimulans än avskärmning under lång tid som lurar ger. Det är heller inte bra att hela tiden gå med lurar och lyssna eller prata i telefon när man samtidigt gör en massa andra saker - går på promenad, städar eller, som man ju numera ser jämt, som småbarnsförälder ständigt är kopplad till mobilen med lurar i öronen. Det blir ingen ordentlig avkopppling. Jag minns när jag första gången såg en sådan person på gatan som gick och pratade högt för sig själv. Och tänkte att det här är ett riktigt psykfall:-). Tills jag såg de vita sladdarna och fattade att det var ett telefonprat.

Förr satt man ju still och pratade i telefonen. Möjligen hade man en förlängningssladd vilket var praktiskt om man ville hålla koll på barnen samtidigt. Idag blir jag tokig på folk som går på knastriga grusgångar, stuvar diskmaskinen eller rör sig i trafikerad miljö som slår igenom och stör hela samtalet. Eller för den delen de som powerwalkar och andfådda pratar samtidigt. (Och räknar steg dessutom). Lyssnade man på ljudböcker var det via cd-spelare, föralldel i bilen också men långt ifrån hur det ser ut idag. Forskarna framförde att detta är en relativt ny företeelse, därför vet man inte vilka skador det kommer att bli längre fram men rådet är att begränsa hörlursanvändning så mycket man kan. Risken för infektioner, exsem och vaxproppar ökar också - det är många audiologer överens om.

Att du sen säkert far illa i din klassrumsmiljö förstår jag. Också där är det ju totalt annorlunda. Förr var det helt tyst i klassrummen, det var liksom ett signum på koncentrerat skolarbete - ljud var det på rasterna. Har ni inte skyddsföreskrifter när det gäller det?

Eva sa...

Börjat lyssna på Instängda barn jag med, men känner väl samma sak som du ... Vet inte om det är värt att lyssna klart på. Men är tacksam för övriga boktips.

mossfolk sa...

Eva; Nej, den är sannerligen inget att rekommendera och inte blir den bättre heller. Då finns det betydligt mycket mer välskrivna böcker att läsa :) Och visst använder du väl Goodreads?

Eva sa...

Japp. Men har blivit dåligt med läsning på sistone bortsett från kurslitteratur. Och ett par böcker jag korrekturläst, men de finns ju inte där när de inte kommit ut än ...