torsdag 16 mars 2023

Dyr smak

 Jag använder ytterst sällan Facebook, men scrollar igenom flödet ibland för att kika på diverse tips i lärargrupperna.

Mest tycker jag att det är reklam och det är nästan så att hjärnan har lärt sig att koppla bort. Omedvetet sålla. Säkert för att det mesta känns totalt irrelevant.

Facebook tycker att jag ska köpa en smartwatch, hacka vitlök utan ansträngning, köpa en tandask, en smoothiemaskin och lyfta brösten.  

Facebook tycker också att jag ska köpa nya kläder. Jag köper ytterst sällan något helt nytt, men fastnar gång på gång på den här fina klänningen.


Tillslut klickade jag in på annonsen…
… och kände att, nä sååå fin var den verkligen inte.
Tänk så många vettigare saker det finns att lägga så mycket pengar på!

Förresten skulle jag förvisso behöva utöka garderoben med någon tröja, men klänningar behöver jag faktiskt inte ha fler av!

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Å, du milde tid .., kan det vara möjligt?? Priset, alltså? Och hos Zalando? Dom har kanske skrivit fel siffror?

Monet sa...

Gud vad konstigt? Vilka skillnader det kan vara! Sen jag gjorde mitt långa blogguppehåll från min sydfranska by har Facebook varit min bästa kanal för att hålla kontakt med vänner och familj. Vi turas om att lägga in vardagsbilder med lite text, kommenterar hos varandra, grattar på födelsedagar etc. Det är såhär jag håller mig ajour med mina franska vänner, är fortfarande med i vår lilla bys fb-sida, på samma sätt som jag är med i vår nya stads tre olika grupper där man får info om allt som händer och råd och tips om det mesta om man vill. I vår familj har vi startat en privat släktforskningsgrupp där vi laddar upp gamla foton och minnen, jag är med i oerhört intressanta diskussionsgrupper där man verkligen går utanför boxen och det är högt i tak och INGEN retar sig på någon annans olika uppfattning och tar till otrevligheter eller trycker till någon. Flera av mina fb-vänner är konstnärer, journalister, forskare, internationellt engagerade och/eller bosatta utomlands så jag håller också mina språk aktuella. Och får inblickar långt utanför Sveriges gränser. Världen, familjen och vännerna är bokstavligen samlade på min padda eller Iphone, nu sist såg jag mina franska barnbarnspojkar delta i segelregatta i ett somrigt Medelhav i realtid! Med detta sagt är det här ett socialt medium som fungerar perfekt för mig. Och reklamen är näst intill obefintlig? Däremot kan det dyka upp matlagningsvideos - eftersom jag ofta tittar på den sortens program eller tips på något annat jagintresserat mig för eller köpt tidigare. Det stör mig inte alls. Däremot är jag snart beredd att sluta handla på ICA just för, i motsats till dig, att jag inte står UT med den här killen som ’sjunger” ”Nu sänkt pris” i ett kör. Så så olika kan det det vara! Förstås och tur är ju det…

Monica sa...

All reklam och annonser går att ta bort i inställningar. Har noll. Och använder Facebook som en vän- och familjebok enbart. Fungerar utmärkt som Monet skriver. Och händer att jag tittat på en video med tips om något bra men är noga med att rensa sedan så får inget nytt.

mossfolk sa...

Elisabet; Det var mer än sju gånger så mycket som jag tänkt mig ;)

Monet; Det är ju toppen att du har hittat en kommunikationskanal som du är så nöjd med! Det är ytterst få runt mig som fortfarande använder Fb regelbundet. Däremot är jag ju också med i flera grupper, men deltar inte aktivt i någon.

Monica; Det hade jag ingen aning om. Vet att man kan blockera annonser, men visste inte att de gick att ta bort helt.

Elisabet. sa...

Angående facebook så tycker jag att det bästa är att man kan hålla koll (får hjälp) när det är födelsedagar för goda vänner, ja, och så att se vad som händer hemmavid (I Malå, alltså).

Monet sa...

Jag har förstått att Facebook av vissa yngre numera bara betraktas som en plattform för oss som är äldre. Jag upplever inte alls det i de grupper jag är med i - Förskoleupproret, språkgrupper om tvåspråkighet, Swedes back home och framförallt intressanta samtalsgrupper om föräldraskap idag. Alla är i yngre medelåldern och har utbyte av varandra över generationsgränserna. Just nu känner jag lite vemod i en nystartad grupp där unga föräldrar söker extra mor- och farföräldrar eftersom de själva inte har några eller inte har kontakt med den äldre generationen. Det är ett fantastiskt utbyte mellan extra mor- och farföräldrar och överlyckliga småbarnsföräldrar som stolt lägger ut bilder på sina gulliga småttingar. Det är ju väldigt tråkigt att det ska behöva vara så men fantastiskt att man kan hitta varandra på en plattform som Facebook. Så den har verkligen inte spelat ut sin roll - än…

Bloggblad sa...

Jag gillar facebook, har hittat så många "gamla" vänner från förr där och tycker att det är roligt att följa dem på ett enkelt och kravlöst sätt - jag behöver varken baka eller städa för att småprata lite med dem där.
Instagram tycker jag däremot är rörigt, jag har inte fattat riktigt hur man gör och struntar i att ta reda på det. Dessutom är texten så pytteliten och svårläst.

Jag är med i några trevliga grupper på facebook, både intresseanknutna och med lokalhistoria och information om vad som händer.

Håller med Elisabet om det roliga i att gratulera och gratuleras - jag blev barnsligt glad idag för alla grattis, jag som inte ens firar födelsedagar mer än att jag tacksamt tar emot varje ny sådan. Och minns födelsedagar bakåt i tiden när de var viktiga.

jag har vänner som blivit grymt besvikna på "fina klänningar" de köpt där "linne" var 100% polyester t.ex. och passformen obefintlig. Men jag har köpt badskor och kompressionsvantar via reklam på facebook och båda köpen var kanonbra.

Elisabet. sa...

Bloggblad: Jag har beställt ett antal/tunikor i linne köpta via Facebooksannonser och blivit enormt besviken! Det där linnet .., ja, det har varit något helt annat och nu har jag lovat mig själv att ALDRIG, aldrig mera falla för ett klädesplagg där, oavsett hur fint det ser ut! Kanske har jag bara haft otur? (Men nu har jag beställt en present till Hilda - pv:s dotter - via Instagram .., haha).

mossfolk sa...

Bloggblad; Tidigare hade jag många gamla bekanta på fb, men numera är i stort sett inga av dem aktiva där. Min födelsedag har jag plockat bort -den inställningen hittade jag ;)
Den här annonsen var från Zalando och det är ju ett stort företag… med olika prisklasser kan vi konstatera.