måndag 31 december 2018

Livet 2018 ♥

Ska jag verkligen skriva någon sorts årssammanfattning, tänker jag. Det är ju ändå ingen som orkar läsa... och vi har verkligen inte gjort något särskilt alls.
Så kikar jag runt bland bilderna från året och det är stört omöjligt att välja. Vilket år! Inga storslagna världsomvändande händelser, men ett härligt, mysigt lagomår med småbarn som är just små barn och inte längre bebisar.

Någon har gjort premiär på skridskor... Det var inte jättepopulärt.
 Besök hos familjen B i Karlskogaland.

Och äntligen hittade jag en bok som jag läste hela med intresse. Förr läste jag massor, men de senaste tio åren har jag knappt läst någonting.

Massor av härlig snö. Och massor av snölek. Här äter Molly och storebror korv vid någon av alla snöskapelser som har stått i vår trädgård.

 I februari har jag min sista dag på en nästan fyra år lång föräldraledighet (nåväl, med paus för sjukskrivning under graviditeten med lillebror) och börjar som lärare i en årskurs fyra. Finbesök av en liten treåring ♥

Flera besök till barnens trädgård i Örebro. Här korvgrillning med både familjen C och familjen V.

Och så blev det påsk. Resa till gammelfarmor i Malmö.  Hotellboende, lekplatslek, resaturang och muséebesök.

På Valborgsmässoafton for vi till Örebro för att höra när våren sjöngs in och titta på brasan.

Och så blev det förstås vårbesök till Trystorps ekäng. Lek i ihåliga träd och obligatorisk vårfotografering bland vitsipporna (en var sur mest hela tiden. den andra var vild. den tredje var totalt ofokuserad. pappan gav upp nästan innan vi hade parkerat. mamman försökte göra alla glada och nöjda. ibland är det vääääldigt bra med stillbilder ;))

I maj kom äntligen det efterlängtade kosläppet. Kor i all ära, men barnen är där enkom för maskinerna (och kanske lite för att det alltid bjuds på bulle och mjölk).

I slutet av maj lär sig storebror plötsligt att cykla. Stödhjul har han hela tiden vägrat och den där stången som vi monterade dit har han blivit vansinnig om vi har försökt hålla i. Tränat har han verkligen inte direkt gjort heller (men kört mycket balanscykel). Som med mycket annat han företar sig bestämde han sig... och cyklade iväg.
Många skogsutflykter. Både själva och med sällskap av andra familjer.

Värmen kom tidigt! Inte vågade vi hoppas, när den här bilden togs, att ljumma kvällar med ost och vin på altanen skulle bli så så vanligt förekommande de närmaste månaderna.

Oj vad det skördades i år. Var och varannan dag hela sommaren har barnen hittat något att plocka i trädgården.

Det var torrt, torrt och torrt så det gällde att ta vara på de få regnvädersdagar som kom.

Underhållning på högsta nivå i grannens trädgård. Maskiner i olika storlekar som grävde för växthus, uteplats och plattsättning. Barnen sprang ut så fort de hade vaknat på morgonen -inte sällan i nattlinne...

I juli hade vi fyraårskalas!


Flera sommarturer till Askersund blev det också. Minitåg till hembygdsgården, bad, titta på båtar och lekplatslek. En dag under barnveckan var brandkåren där. Lycka att få hoppa hoppborg, sitta i en brandbil och inte minst hjälpa en riktig brandman att spruta med en riktig brandslang.

Det var också i hamnen i Askersund som lillebror premiäråt glass.

Sommarbesök hos min kusin. Där fanns både lekstuga och en stooor grushög som man fick leka fritt i. Sällan har vi fått prata och fika så länge i lugn och ro ;)

Alltså den här skördesäsongen. När man, om man vill, kan gå ut och skörda sig en hel gurka till frukosten.

Och som vi badade. I stort sett varenda dag. Storebror var lite modigare än tidigare och vågade släppa taget om oss. Lillebror var absolut sjövild och hoppade på egen hand från bryggan. Roligast var att bada med pappan. Mamman envisades ju med att försöka rädda honom hela tiden.

Chatterkatten, elva år, gjorde om sig själv till utekatt. I alla fall sommartid.

Och så var vi hos familjen V där man fick plaska precis hur mycket man ville i poolen!

Det var torrt torrt torrt och växte förskräckligt dåligt i trädgården. Men lite blommor blev det. Och en loppisfyndad kanna.

Några svängar till Stora holmen. Lilleputtåg, klapphage och en ministad att leka i.
Roddfärja över till stadsparken och Wadköping.
Blodmåne! Efter lång väntan...

Och en dagstur till Parken Zoo i Eskilstuna.
Djur och karuseller. (och tropisk värme, med en temperatur på över trettio grader och luftfuktighet på över nittio procent... tidig hemfärd och en mamma som kräktes bland bilarna efter att, i värmen, åkt virvelvinden med sin äldsta son. nåväl, barnen var nöjda)

Träff med familjen I från Stockholm i Askersund.

Och så kom Anna, en kompis från Lidköpingstiden, på besök.

Ollonborrarna gick hårt åt det som växte i mina pallkragar. Plötsligt vissnade potatisblasten ner...

Och så ääääntligen lite regn igen!

Vi provade på att göra vindruvsglass och det fick godkänt :)

Och jag besökte optikern och kunde plötsligt se på båda ögonen.

"Utflykt" i dagarna tre till Uppsala för operation av hårda gommen på lillebror. Det var alla gånger den smidigaste operationen hittills. Storebror var med, lillebror piggade på sig snabbt och redan dagen efter operationen var han så pigg, för att inte säga sjövild, och vi kunde åka hem.
Men först paketöppning. Han fyllde ju två år just den dagen!
Utmaningen blev två veckor med slätflytande kost, men även det gick långt över förväntan.

Tomater, tomater och tomater. Det blev en rejäl tomatskörd i år!

Haha, ja och kläder, kläder och kläder. Jag sorterade upp allt urvuxet. Nu skulle här säljas!

Valdagen! Vi åkte och röstade allihop. Efteråt åt vi tårta och firade rätten att tycka olika.

Massor av äpplen. Familjen V kom och hjälpte oss att plocka.

Och så kom hösten på riktigt. Korvgrillning med nästangrannen.

Han som lärt sig cykla, han fick sig en ny (begagnad) cykel som var lite bättre i storlek.

Och lillebror, född med gomspalt, han fick äntligen till vakuumet som krävs för att suga med sugrör!

Själv har jag "lämnat tillbaka" makens elever. Nu jobbar vi båda halvtid fram till höstlovet. Mina nya elever är sex år och går i förskoleklass :)

Mot slutet av sommaren blev Cosmos sjuk och under hösten blev han allt sämre. Många veterinärbesök. Mycket lång väntan i väntrummet. De här två fick förstås följa med eftersom den andra föräldern jobbade.

Höstutflykt till Trystorps ekäng. Årets fjärde utflykt dit -bästa lekplatsen!

Och så blev det höstmarknad på orten. Plötsligt är barnen så stora att de kan åka flera karuseller själva...

En härlig hösttur till Ånnaboda blev det också.

Och plötsligt närmade sig det där lovet då både maken och jag skulle gå upp i arbetstid. Lillebror är på väg till dagmamman för inskolning. I efterhand vet vi att det blev tidernas mest okomplicerade inskolning. Allt var bara skojigt, sova var skönt och inte en tår fälldes.

Hösttur till barnens trädgård. Två storasyskon som numera är fyra år och lätt som en plätt kan klättra upp på jättens stora bord.

Och mer väntan hos veterinären. Paddor bör inte underskattas!

Fina Cosmoshunden som nu faktiskt börjar se ganska skabbig ut trots behandlande.

Gammelmormorn fyllde nittiofem. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn firade.

Höst! Krattande, fotograferande och massor av lek i löven. Det är inte helt fel att ha en lönn i trädgården :)

Och så hade vi brandparty. Test av brandvarnare, brandövning, tårta...
...och disco :)

Storasyster gifter sig! Tyvärr var lillebror sjuk så det var bara halva familjen som kunde åka.
Dags för däckbyte på bilen. Vintern är i antågande.

Meeen... hela november försvann för min del. Fem veckor med lunginflammation, provtagningar, sjukhusvistelse och en suuuperseg återhämtning.

Mormorn var fantastisk och hjälpte till massor med barnen.
Väl på bättringsvägen var vi en familjemedlem mindre -Cosmos fanns inte mer. Tomt förstås, men efter en lång sjukdomsperiod var det också lite skönt att slippa se honom må dåligt, slippa gå ut på nätterna för att han inte kunde hålla sig, slippa alla mediciner och det dagliga behandlandet med diverse medel, de täta veterinärbesöken och allt annat som maken roddat runt helt själv den månad jag varit sjuk. Sex och ett halvt år blev han. Drygt nitton månader äldre än den maxlivslängd som veterinären vågade dra till med när den lille trefärgade var knappa året och de långsamtväxande cystorna i njurarna upptäcktes.

Nu var det hög tid att börja med adventsbakandet! Jag var helt slut som artist, men storebror skötte det hela med glans!

Födelsedag igen. Den här gången makens tur. Storebror hade valt rosa grädde... (eller röd egentligen, men mamman hade en gräns för hur mycket karamellfärg man kan ha i). Vi hade inget kalas, men mormorn som hämtat barnen hos dagmamman var med och firade.

Litet, men mysigt och trevligt, adventsfika. En mycket viktig tradition!

Julmarknad i Wadköping. Lillebror kör premiär på hästryggen och tycker att det är jätteroligt.

Plötsligt är det mitten av december och luciafirande med dagmammorna. Lillebror är sjuk, men storebror sjunger så stolt och fint och jag sänder en miljon tacksamma tankar till mina kollegor som var beredda att göra en inte alls bekväm lösning för att jag skulle få uppleva det här (och barnet var jätteglad över att ha sin mamma i publiken).

Så kom det lite snö. Barnen är överlyckliga och storebror visar sig ha blivit en hejare på att bygga.

Dagen före julafton fyller mormorn år. Vi åker och firar hela familjen. På plats finns även min lillebror och min farmor som rest ända från Malmö.

Julafton blir en lugn och mysig dag, precis sådär som man vill. På eftermiddagen åkte vi till Karlskogaland, åt julbord och träffade självaste jultomten!
I fåtöljen sitter min farmor, barnens gammelfarmor.

Årets sista dagar, ja då känner jag mig så rik!
Vi har haft massor av tillsammanstid. Och vi har i flera dagar träffat fina fina vänner. Huset har i omgångar fyllts med små gäng av barn som lekt.
Idag är det nyårsafton.
Ett helt år till har gått. Och jag är så innerligt innerligt tacksam över det här som är livet! ♥

2 kommentarer:

De la realidad sa...

Fantastiskt fint år med många händelser. Kul att läsa och se. 😊

mossfolk sa...

De la realidad; ...och guldmedalj för att du orkade dig igenom hela inlägget ;)