söndag 21 oktober 2018

Vad gör vi om det brinner?

Men vad är det som händer i huset vid ekarna? 
 Två barn i strumplästen? Och för den som eventuellt såg spektaklet även en mamma och en pappa... i strumplästen.

Jo förstår ni, kliver man innanför dörren då möts man av den här skylten. Välarbetad minsann, fyraåringen har jobbat ordentligt med den.

Tittar man närmare ser man att han har skrivit "BRANDPARTY".
(och nere till vänster har han skrivit 112)

 Och se där, en brandman och en brandbil.

Det är nämligen som så, att för ett litet tag sedan var det tydligen spökparty(?) på morgonshowen. Och sedan dess har storebror pratat om att han ska ha ett brandparty. Igår, när gammelmoster sa att vi gärna fick ha med oss tårta som blivit över hem, då kom han genast på att just denna söndag var den perfekta dagen för det där partyt.
Nu blev det ju lite snårigt att få ihop gäster -vi gjorde i ärlighetens namn inte ens ett försök. Däremot tycker jag att just brandparty är en alldeles alldeles utmärkt idé!

Vi inledde med att titta på en tre minuter lång film för barn om brandövning.
Sedan fixade vi kaffe och dukade och ojsan hoppsan, då började brandvarnaren pipa.
Båda barnen sprang bums till ytterdörren, ut i strumplästen bort till samlingsplatsen. "Det piper, det piper!" tjoade lillebror och såg lycklig ut.
Vi räknade att alla hade kommit ut och sedan ringde vi 112 -ja inte på riktigt förstås. Storebror vet att han ska berätta att det brinner och vilken adress vi bor på.

Nu brann det ju turligt nog inte på riktigt så vi kunde gå in igen. Till partyt. Med röda och gula -brandfärgade- ballonger.

Och tände ljus och pratade om det här med bränder... och om en massa annat... och fikade på gårdagens tårta.

På vitrinskåpet, lite på sniskan, satt en lista över aktiviteterna på kalaset. 
Brandfilm och brandövning har jag skrivit. "Fika" har vi ljudat ihop tillsammans. DSKO har han lagt till helt själv.

Såklart att vi ska ha disco när det är party!

Alltså brandparty, vilken fin idé. När de blir lite äldre borde vi verkligen införa sådant som att ha en dag, kanske två gånger om året, när man provar brandsläckaren och testar hur brandfilten fungerar (just nu känns det fullt tillräckligt att de vet att de ska springa ut till samlingsplatsen, samt att de kan larmnumret).

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

Åh, vad mycket kul grejer ni gör!!!

Mossfolk sa...

Ja, men det är ju en så tacksam ålder och det vi gör är ju så himla enkelt. Det här var helt på barnens initiativ -bara att hänga på :)