tisdag 23 oktober 2018

Oktober i trädgården

På dörren sitter höstkransen som nu har gått från klara sprakande färger till mer dova.


Vi närmar oss slutet av oktober och än blommar det i trädgården.
Höstsolrosorna var jag rädd att jag hade tagit kål på under mina idoga försök att stävja kirskålen. Förra året kom det inte upp en enda, men i år kom de tillbaka med full växtkraft.

Kom upp gjorde även ett par vanliga solroser. Små och lite luggslitna, men de blommar. I augusti när alla andra solrosor blommade som bäst, då var de här bara små taniga stjälkar.

Lavendeln doftar ännu, även om den verkligen sjunger på sista versen för i år. Och bergklinten blommar om igen.

Några små jordgubbar kämpar tappert. En av dem har blivit lustigt röd bara på själva toppen.

Blommar kör även den mycket larvangripna krassen som tog över hela kryddlandet och har gett oss så många blommor till alla höstbuketter. Snart är det dags att rycka bort den och låta jorden vila. Nästa år blir det krasse i en egen låda så att kryddväxterna också får en chans ;)

Jag älskar att ha en trädgård!

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

Enligt vad jag hörde på radion i morse så finns det risk att den nakna jorden släpper kol(dioxid). Det är tydligen bra med "mellangröda" istället. Låt du det gröna stå kvar!

mossfolk sa...

Perennerna brukar jag låta vissna ner och plocka bort på våren, men pallkragarna tömmer jag gärna och nu på hösten. En del höst- eller vintersår jag i. I just den här vill jag gärna bli av med allt från kålfjärilarna -läste någonstans att puppor kan övervintra...