söndag 21 oktober 2018

Att besöka gamla släktingar på kyrkogården

Här ligger de nästan allihop på mammas sida av släkten. De som jag igår skrev om, de som deltog på släktkalasen med skratt och sång. Morfars syster Astrid och hennes dotter Monica som hade down syndrom och gick bort i ung ålder. Morfars svåger Pelle -jag minns honom med skrattrynkor, alltid glad och så vänlig. Här ligger också gamla släktingar som gick bort före min tid. 


Morfars föräldrar. Hans bror Nils, som gick bort i en olycka innan han fyllt fyrtio. Och lillebror Allan som, om jag minns rätt, dog i magsjuka bara två år gammal.

Och så morfar förstås. Om han hade levt skulle han i år fylla nittiosju år. 
Morfar var aktiv på alla sätt och vis. Inom föreningslivet. Och politiken. Han var hängiven IOGT-NTO, han dansade och han var mycket aktiv i hembygdsföreningen. Bland annat. När jag tittar igenom pappas gamla bilder hittar jag bland annat några där morfar spelar präst i någon form av bygdespel.

 Och så Ernst och Elsies grav. Ernst är morfars bror. Han hade silvergrått hår och hissade mig högt upp i luften långt efter att jag blivit på tok för stor och tung för det. Elsie hade alltid nära till skratt.
Storebror sopar bort löven från gravstenen och jag berättar om travhästarna och alla bilder på dessa hästar som stod hemma hos Ernst och Elsie. Och jag berättar om hundarna Bella och Betsi, deras två whippetar som alltid var med överallt.

När jag tittar bland pappas bilder för att visa storebror vilka som ligger där i gravarna där vi tänt ljus, då hittar jag den här, tagen 1980. Elsie och Ernst med hundarna. Och så min morfar och mormor.

♥♥♥

Inga kommentarer: