söndag 8 juli 2018

Torka i trädgården

 Det är så torrt så torrt att det både är lite läskigt och en liten aning hopplöst. Jag försöker få det jag har odlat, som är ätbart, att överleva, men perennrabatter och buskar tar rejält med stryk i torkan. Många perenner har kommit upp en liten bit, men sedan vissnat ner. Andra har kämpat sig ut i blom, men är inte ens hälften så höga som de ska vara. Rosorna har klarat sig förvånandsvärt bra trots bristen på vatten.
Bäst trivs de här växterna -taklökar som jag fick som små knyten från mina föräldrars trädgård. Nu har jag en liten rad som skjutit iväg på höjden och blommar för fullt. Jag hade ingen aning om att de såg ut så här när de blommar.
 Oreganon har förstås också klarat sig hyfsat. Den är i och för sig också lägre än vanligt, men den dominerar. Kålfjärilen som sitter på dominerar också. Aldrig förr har det varit så många vita fjärilar som fladdrar runt bland blommorna. Grannen säger detsamma. Och hade det nu inte varit för min broccoliplanta så hade jag tyckt att det var härligt fullt ut.
Nu känner jag istället ett litet nja -det är näst intill en heltidssysselsättning att borsta bort ägg och trots att jag knappt tycker mig göra annat missar jag förstås något eller några. En liten larv kan orsaka rätt stor förödelse ska jag tala om...

Något annat som i år började spela tidigt och nu är många många, de är de här små gynnarna. Små gräshoppor som tycks älska mitt stentrolleland -det som skulle vara frodigt, men som i år mest liknar kalfjället ;)

Nog är det väl också lite ironi att det är varmt och soligt vecka ut och vecka in, men just igår när vi skulle ha sommarkalas för storebror, då var det både kyligt och duggregnade till en bra bit in på eftermiddagen. Idag, jo, men då är det förstås åter varmt och soligt.

Inga kommentarer: