måndag 23 juli 2018

Besök hos specialisttandläkaren

För snart två år sedan då var vi här för första gången. Lillebror var fyra eller kanske fem dygn gammal och vi hade sovit vår första natt hemma tillsammans allihop. Klockan åtta hade vi en tid hos specialisttandvården för att få tejp att dra ihop den delade läppen med och en krok som skulle lyfta näsvingen. Jag kände mig ungefär så fräsch i kroppen som man gör dagarna efter en förlossning, liksom manglad, med storbindan och läckande bröst. I den mer än överfulla skötväskan låg extra specialflaskor med utpumpad mjölk, en burk och en termos varmt vatten att värma mjölken i när han blev hungrig och så handpumpen förstås, som vi aldrig någonsin åkte utan.

Vi var sena. Storebror, nyss fyllda två, hängde med och hade nog ännu knappt fattat det här med att han inte var enda barnet längre. Jag hade ägnat natten åt pumpande och matande. Snittsömnen de där första månaderna var ungefär tre timmar per natt. Och vi hade ständigt jour på andningen -upprepade gånger satte han saliven i halsen, krummade och bytte färg. Det är visst ganska vanligt bland spaltbarn och försvinner allteftersom de lär sig hantera det.

Hur som helst, det var första gången vi åkte hit, parkerade på parkeringen och besökte det här stället. I början av en tid som var så mycket mer, eller annat, än bebismys.

Nu är lillebror snart två år och idag skulle vi dit för lite kontroll och för att få lite tips om hur vi ska komma åt de där tänderna som sitter vid spalterna.
Åh vad det är skönt att barnen har blivit lite äldre!

Och åh, vilken bra tandläkare! Så fin på att bemöta föräldrar och så himla duktig med barnen. Jag älskar att framförallt specialistvården tycks ha förstått vitsen av att involvera även syskonen. Det ger liksom så mycket också inför kommande besök. Lite ledsamt blev det förstås, för tandläkaren var ju tvungen att dra upp den där stela opererade läppen och titta på tänderna där bakom. Men det gick över fort. Och han torkade tårarna och valde en tandborste och en tandfigur. Storebror, som ju hade varit med och räknat och gapat och visat sina tänder fick också välja en sak ur burken.

Senare sammanfattade lillebror besöket på bästa sätt.
"Tandläkaren titta Hugos tänder. Tandläkaren borsta tänder. Tandläkaren snäll. Hugo duktig."
❤️
Vilket bra betyg till tandläkaren, tänker jag.

4 kommentarer:

Bloggblad sa...

Åh, vad gulligt du skriver även om det som är besvärligt!

Anna Cederlöv sa...

Jag ser att ni är på samma plats som vi var när vi besökte tandläkaren.

mossfolk sa...

Ja, det kan jag tänka mig -var ni hos jourtandläkare? Här finns ju jouren och även vanliga folktandvården på en våning tror jag. Och så olika specialiseringar.

mossfolk sa...

:)