tisdag 2 januari 2018

Vaccinera barnen -en förmån, en rättighet och ett ansvar!

Jag börjar uppenbarligen det här året på ett ilsket vis. Först är jag rätt, eller väldigt, ilsken över alla nyårsraketer.
Sedan håller jag på att skjuta ut mig själv och blir så upprörd att jag måste slå igen datorn och lugna ner mig innan jag skriver saker som jag senare inte kan stå för.
Vad jag läser?
Jo det här.
Och det här.

Det är väl absolut självklart att det ska vara krav på att sjukvårdspersonal ska vara vaccinerade enligt vaccinationsprogrammet?!? Precis lika självklart som att det är krav på att personal inom förskola och skola ska uppvisa ett urdrag ur belastningsregistret.

Vaccinet har gjort att många dödliga sjukdomar har minskat eller till och med försvunnit helt från vårt land. Mässlingen i sig är ju inte dödlig, men den vanliga följdsjukdomen lunginflammation är inte att leka med för små kottar och än mindre hjärnhinneinflammation som ju också är en följdsjukdom, om än ovanligare.

Mässlingen är luftburen, mycket smittsam och kan spridas genom flera rum eller en hel trappuppgång. Inkubationstiden är två veckor -det går alltså att träffa någon som är till synes helt frisk och ändå bli smittad. I Sverige i dag får man första sprutan vid 18 månaders ålder...

Själv anser jag att vaccination enligt grundprogrammet ska vara lagstadgat. Jag skulle gärna vilja tycka att man själv ska få bestämma över sin egen kropp. MEN små barn bestämmer ändå inte själva. Och, för att hårddra det hela, det är inte lagligt med kemisk krigföring heller...

Vi har tack och lov inga vänner som har valt att inte vaccinera. Inte helt otippat -bestående vänner delar väl ofta samma grundvärderingar? Vi har däremot aktivt valt bort ett kalas med lillebror där vi vetat att ovaccinerade barn deltar, på samma sätt som vi inte skulle åka utomlands med ovaccinerade barn.

Jag inser att det låter kaxigt, men tycker samtidigt att det är ett mycket viktigt ställningstagande. Och jo, jag vet att det finns biverkningar även efter sprutorna. Att det faktiskt kan tillstöta komplikationer. Men risken att drabbas av det är så oerhört liten i jämförelse med vilken skada det kan göra att allt fler väljer bort vaccinet.

9 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Jag kan bara hålla med dig!!!

Elisabet. sa...

Instämmer till fullo! Vi diskuterade just detta i morse, pv och jag själv, och var rörande eniga. Det borde verkligen vara lagstadgat, ja, en självklarhet. Själv fick jag mässlingen en jul, just när vi i klassen hade övat som mest på julsånger till kyrkan. Jag var knalldålig, trots vaccinet .., och kan bara tänka mig hur det hade varit utan vaccin.

Ulrika sa...

Håller helt med dig! Jag blir fullständigt vansinnig på anti-vaccinationsfolk!
HUR tänker de??? Om det bara drabbade dem själv, men det gör det ju inte. Alla runt omkring dem som inte får göra valet då??

Tycker också det ska lagstadgas, helt klart.

Cecilia N sa...

När jag skulle sommarjobba som städerska på långvården (halvtid en månad) så blev jag både lungröntgad och extra tbc-vaccinerad. Och det var 1980!

Varför de skulle ha ändrat tänk så mycket sedan dess verkar ju konstigt.

Mässlingen har jag haft, men barnen är vaccinerade. Däremot tyckte jag att det var väldigt mysko att de inte blev tbc-vaccinerade.
En annan nyföding på vår första BB-sal fick det då de brukade åka till släkten i Finland. (1989)
Så när det har varit tbc-utbrott i Sverige tycker jag att det är lite läskigt. Om än mina barn inte varit just där.

Jag blev rasande när det ena barnet vägrade vaccinera sig, men lättad när det sedan visade sig att ungdomar kunde drabbas av narkolepsi, medan själva smittan kom av sig.

Cecilia N sa...

Alldeles myndigt barn alltså.

mossfolk sa...

Elisabet, Ulrika och Ruta Ett; Jag kan förstå rädslan när man går ut och googlar på vaccin. Skrämselpropagandan är omfattande och övertygande. Jag tror ju absolut att alla fattar det beslut som de tror är för barnets bästa. Jag tror däremot inte att man förstår hur allvarliga konsekvenserna faktiskt kan vara eller vad en epidemi kan innebära. Förmodligen skulle jag ångra att jag vaccinerat barnet om det visade sig att det drabbades av någon oväntad allvarlig biverkning. Å andra sidan skulle jag högst troligt aldrig förlåta mig själv om jag låtit bli att vaccinera dem och de sedan blev smittade med exempelvis hjärnhinneinflammation som följd. Jag skulle heller inte förlåta mig själv om mina ovaccinerade barn smittade ett spädbarn som inte överlevde... Så i mina ögon är valet inte alls svårt.

mossfolk sa...

Jag är försiktig med nya vaccin och vaccinerade mig inte mot svininfluensan. Däremot tycker jag att de som ingår i vaccinationsprogrammet är en självklarhet. Tbc-vaccin ges bara till barn som tillhör särskilda riskgrupper...

Turtlan sa...

Du har så rätt i vaccinfrågan. Klokt tänkt. Jag för min del har träffat nu vuxna patienter som har följder av barnsjukdomar. Såna som vi idag kan vaccinera emot. Födda helt friska som tex fick en hjärnhinneinflammation med svåra följder.

Jag kan en hel del i det ni diskuterar här, tex tbc vaccin men nu är hon med nya jobbet stentrött så gonatt :-)

mossfolk sa...

Upplys oss gärna när du har tid och ork.
Sov gott :)