fredag 12 januari 2018

Sista julfikat

Så blir det fredag. Och dagen före tjugondag Knut.
Jag tycker alltid att det känns lite vemodigt. Vips så är den där mysiga juletiden förbi. Tomtarna ska packas ner, stjärnor och ljusstakar ska bort och granen som stått så fin i vardagsrummet, ja den ska kastas ut. Tack och hej.
Och så blir det vardag igen.

Samtidigt löser det sig lite av sig själv. Hyacinterna är överblommade och amaryllisarna likaså... ja bortsett från en som ännu bara sticker upp lite grann. Alla ytor behöver torkas av ordentligt, så tomtarna måste ändå flyttas på. Och hade vi nu inte haft en så bra gran hade den förmodligen börjat barra. Nu har vi turen att ha en toppenbra granförsäljare alldeles i närheten och de granar som vi har köpt där har knappt barrat någonting.

Idag körde vi sista julfikat. Bakade mjuk pepparkaka, hämtade pappan lite tidigare på jobbet. Fikade i vardagsrummet. Tände adventsljusstaken. Barnen åt de sista pepparkaksmuffinsen.
Pratade om sådant som vad skönt det är att lillebror låtit julpyntet vara. Till och med krubban har fått stå orörd. Kanske kanske vågar jag ha krukor i det låga fönstret när det är dags att sätta frön?
Konstaterar också att vi faktiskt fikar i lugn och ro. Ganska länge.

Jag vet att jag kommer att tycka att det är ganska skönt, sedan, när julen väl är undanstädad.
Liksom nytt och fräscht på något sätt.

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Här har det mesta redan plockats ner, men den elektriska ljusstaken (ifall Bert läser här ,-) får stå kvar ett tag till, den sprider så fint ljus och vad är det som säger att en sån bara får användas i adventstider? Nej, den får vara kvar.Återstår att lägga allt i två tomma bananlådor, så är det klart. Just nu ligger det mesta på en säng på övervåningen.

mossfolk sa...

Ojoj, nänä, det går absoluuuut inte. Här tänds adventsljusstakarna den första advent (nåja, natten till den första advent så att de lyser när barnen vaknar) och plockas bort tjugondag Knut. Andra i hushållet, som inte tycker att sådant är så värst viktigt, får snällt rätta sig efter den rätta traditionen ;)

Ruta Ett sa...

Det är samma här; upp första advent och ner Tjugondag Knut (är tanken), men i år finns allt kvar idag också den 14:e. Vår gran är som konserverad och barrar inget. Kanske får den stå kvar tills londonsonen med flickvän kommer i slutet av februari, så att vi kan fira jul för tredje gången den här omgången. Jul nr 2 firades på i trettonhelgen kombinerat med makens födelsedag.
Den här julen har inte liknat någon tidigare jul, på nåt vis, men den har varit bra! Jag ser fram meot jul nr 3!

mossfolk sa...

Haha, ja men ska man bryta traditioner ska man väl göra det ordentligt! Det gäller ju förstås att få ihop saker och ting när barnen flyttar åt olika håll (jag försöker än så länge låtsas att de alltid ska vara små och sova i min säng ;)).