onsdag 20 december 2017

Snart julledigt

Jag förstår på riktigt inte hur det redan kan vara den tjugonde december. Och samtidigt har det varit totalt ostressigt. Jag har gjort (nästan) allt med barnen, vilket innebär att det mesta liksom blivit lite som det blivit. Inte många kakor har sedvanlig form, det är redan fläckar på julduken, julköttbullarna skiftar i storlek, hemmet är stökigt tio minuter efter städning och knappt en enda tomte står på sin vanliga plats.
Aldrig har det varit så roligt med adventstid!

I morgon är det sista dagen för den här terminen hos dagmamman. Under hösten har de grillat korv i skogen, gått på otaliga skogsutflykter, besökt lekplatser i närområdet, haft ett urmysigt luciafirande, sytt, bakat, pysslat, läst mängder av böcker, spelat spel och förstås mycket mycket mer. De äter hemlagad mat och i tisdags bjöds barnen på ett julbord som verkligen uppskattades. Men, allt det där är liksom näst bäst, för det absolut bästa av allt, det är att vi har en dagmamma där värme, lugn och trygghet genomsyrar hemmet och avspeglas i barnen. Det sista, det skriver jag på kortet. För att det faktiskt är fantastiskt. 
Att söka plats hos dagmamma, det kan hittills vara det bästa beslut vi tagit för barnen. 
I morgon får hon en liten julgrupp, lite kola och lite fudge. 
Hemgjort. Tillsammansgjort ❤️4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Tänk, vad det betyder mycket att man hittar ett dagis eller en dagmamma där det fungerar bra! Vi fick använda oss av båda delarna när det gällde Anders .., ibland var det bra, ibland mindre trevligt. Och så glad hon ska bli, "er" dagmamma. Kan nån människa få för mycket uppskattning?

mossfolk sa...

Jag kan se fördelen med förskola när barnen börjar närma sig skolålder och det blir ett lite större utbud av jämnåriga kompisar. Men hittills har det varit mer än guld värt att lämna hos hans dagmamma. Inga stora barngrupper, inte en massa olika vikarier eller olika personal som tar emot olika dagar. För honom har det här passat fantastiskt bra. Jag vet att nästan alla barn vänjer sig och trivs även i förskolemiljön, men jag tror, på riktigt, att det är ytterst få förskolor som är det bästa alternativet för små barn.

Evas blogg sa...

Vad härligt att barnen får vistas i en sådan miljö. Jag tror inte det finns så många dagmammor kvar här uppe, vilket är synd kan jag tycka. God Jul till er alla!

mossfolk sa...

I skollagen står det att "Kommunen ska sträva efter att i stället för förskola eller fritidshem erbjuda ett barn pedagogisk omsorg om barnets vårdnadshavare önskar det.". Trots det försöker kommunerna avveckla den pedagogiska omsorgen (dagmammorna). I Örebro tror jag inte att det finns någon dagbarnvårdare i kommunal regi kvar. De hänvisar till att det fortfarande finns privata, men gör det samtidigt svårt för nya dagmammor att starta upp en verksamhet. Anledningen är, som jag förstår det, främst att pedagogisk omsorg inte är en skolform...
Här i lilla Hallsberg finns sju stycken i kommunal regi och det är ju alldeles fantastiskt. Nu hoppas vi förstås att lillebror, till hösten, också får en plats!

God Jul!