onsdag 13 december 2017

Lucia

Luciamorgon.
Liiite för tidigt. Lite för trötta. Lite för ovana att behöva passa en tidig tid på morgonen. Och i alla fall en av oss är inte så förtjust i att göra saker i grupp, sådär som att gå luciatåg till exempel...
Så nej, vi inledde inte dagen i full harmoni. Mer med kompromisser, valda och bortvalda strider. Typ.

Men...

Vi gick ut i mörkret strax före sju. Tillsammans. Sams. Snötyngda grenar, två minus, fint snöfall. Genom villakvarteret och in i skogen. In på stig kantad av marschaller, fram till vindskydd och sprakande brasa. Vi hälsade på små lusseklädda barn och möttes av världens bästa dagmamma.
Och vips så stod han där framme och sjöng och gjorde rörelser och kunde luciasånger som jag aldrig hade hört. Och lillebror, han ropade "bra" och klappade händerna efter varje sång.

Efteråt fikade vi alltmedan det ljusnade. Så m y s i g t.

Själva luciadagen. Ja, den förlöpte ungefär som övriga dagar gjort den här veckan. Och snöfallet blev till regn och allt blev rätt grått och slaskigt och blaskigt.
Men på kvällen, då har vi vår egen lilla luciatradition minsann. Då tinar vi lussekatter (som inte smakade någonting, trots två påsar saffran i degen) och dricker glögg eller glöggte eller varm mjölk och tittar på lucia på teve. Nära. Tillsammans. Med tända ljus och mysnivån nästan maxad.


Fin lucia från Kungsholm! Lagom på ett mycket bra sätt.

2 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Det är härligt att fira Lucia med barn, med sånger och ljus och tindrande ögon. Lussekatter och glögg är inte heller så dumt!

mossfolk sa...

Ja, jag tycker att de flesta (alla?) traditioner blir på ett annat sätt med barn...
Doften av glögg ger verkligen julstämning!