torsdag 27 juli 2017

Barnböcker med fakta

Välkomna till barnboksbloggen. Då och då får jag frågor om boktips för barn, oftast i förskoleålder. Ni som inte är ett dugg intresserade av sådant kan här ta och klicka er vidare till nästa blogg :)

Idag har jag fokuserat på böcker som har en berättelse, men ändå innehåller en hel del invävd fakta.
Alltså inte faktaböcker för barn utan just barnböcker med fakta.
Barn är ju som svampar när det gäller kunskap...
Jag har medvetet inte tagit med böcker om bokstäver och siffror i den här kategorin.


 Först ut är 

MYRAN
av Bisse Falk och Henning Trollbäck
Det här är en ny bok, utgiven i år. Den handlar om en myra som har hittat en bladlus och ska bära hem den till stacken. Bladluskiss är nämligen smaskens för myror. Och med bara några raders text på varje sida får man inte bara följa myran hem utan även lära sig en del. Själv hade jag exempelvis ingen aning om att myror sover 250 gånger om dagen...
Henning Trollbäcks illustrationer är verkligen härliga -med störtsköna minspel på såväl myra som bladlus!Abborrens ränder
av Stefan Casta och Mimmi Tollerup Grkovic
Det är söndagsmorgon och det är dags att följa med pappa och fiska. De gör matsäck, hämtar metspön i vedboden där getingarna byggt bo och går genom skogen till sjön. Under bryggan simmar de randiga abborrarna. Varför är en del djur randiga? Och är grävlingen i skogen farlig?
Den här boken plockade storebror ut på biblioteket och jag blev absolut positivt överraskad. Fokus ligger på berättelsen men den innehåller flera små fakta invävda i texten. Mysig och lite lärorik på samma gång.Castor syr
av Lars Klinting
I den här boken har Castors gamla förkläde blivit så slitet att det gått sönder och han bestämmer sig för att sy ett nytt. Steg för steg får man vara med fram till det färdiga resultatet.
Egentligen behöver Castorböckerna kanske ingen närmare presentation -det finns ju en hel serie. Lite text, mycket informativt och faktiskt fullt fungerande som instruktionsbok. Eller bara läsning för nöjes skull. Sist i boken finns ett mönster för den som vill prova själv.
Snart har vi en baby
av Gunilla Hansson
Egon ska få ett syskon. I mammas mage ligger en bebis. Men vad gör den där inne? Hur ska den komma ut? Vad äter den? Och så äntligen kommer bebisen. En liten Ellen. Egon har blivit storebror!

Den här boken är nästan ett måste till små barn som ska få syskon. Den förklarar på ett litet barns nivå och täcker in det mesta både runt eventuella funderingar och känslor. Vi läste den jättemycket både när lillebror låg i magen och när han just hade kommit. 
Dessutom älskar jag Gunilla Hanssons illustrationer.Holgers honung och andra bisaker
av Boel Werner
Holger har en massa husdjur -bin! Och de måste förstås skötas -det ger resultat. Massor av honung!
Boken är bitvis ett gränsfall till ren faktabok. Den är späckad med fakta och även jag får minnet uppfriskat. Däremot väljer storebror sällan den här boken. Kanske för att berättelsen inte faller honom i smaken. Kanske för att bin inte är inom hans intresseområde. Just nu.Måns och Mari om sommaren
av Kaj Beckman
 De här böckerna gavs första gången ut på sjuttiotalet och trycktes på nytt 2010. Det är fyra böcker, en för varje årstid, och jag är absolut stormförtjust i dem. Berättelsen är på inget sätt spännande, men det är en feel good-känsla i dem och mängder av årstidstypiska inslag.
I sommarboken finns till exempel allt från maskrosfjun till västergök, midsommar, hölass och perennrabatter. Jättefina böcker!


Här kommer grävskopan
av Arne Norlin och Jonas Burman
Jag tror inte att någon småbarnsförälder har missat böckerna om Halvan och därför är egentligen en närmare presentation överflödig. Halvanböckerna är här hemma omåttligt populära och roliga på det viset att även jag lär mig saker. Numera säger jag exempelvis aldrig grävskopa utan grävmaskin. För det vet väl vem som helst, att grävskopa, det är bara själva skopan ;)
Storebror refererar ofta till de här böckerna i gällande situationer.


Bygga Bo
av Thèrèse Bringholm, Inger Scharis och Lena Forsman
Sist ut kommer Bygga Bo. Det här är ingen sammanhängande berättelse utan handlar istället om olika djurs boställen. Varje boställe föregås av en bild på boet och frågan vem som kan tänkas bo där. Sedan följer en härlig illustration och enkel fakta om djuret -allt från snigel till krokodil. Skriven på ett roligt och lättsamt sätt som gör att de inte blir en faktabok att ta sig igenom eller slå upp i utan en skojig bok att läsa tillsammans.

Sådär ja. Troligtvis kommer det ett boktips även i morgon. I en helt annan kategori. Men då blir det bara en bok ;)

8 kommentarer:

Giggi sa...

Tänk vad många fina böcker det finns. Längtar till lite högläsning!

Flygaren sa...

Gunilla Hansson är en klar favorit. Jag letar fortfarande efter boken där Mia klipper håret. Boken med myran måste jag få tag.

mossfolk sa...

Jättemånga. Och flera av dem står i vår bokhylla :D

mossfolk sa...

Ja den rekommenderas. Kan dock tänka mig att den är svår att hitta begagnad eftersom den är såpass ny...

Båthuspernilla sa...

Måste ju få tipsa om Sarah Sheppards böcker om djur. Underfundiga texter och finurliga bilder med roliga detaljer att upptäcka.

Ellen sa...

Halvan läser vi mycket i perioder hemma hos oss, alla möjliga ur serien. Castorböckerns har båda barnen gillat och aldrig har Emil sett så stolt ut som när han nästan själv bakade Castors sockerkaka. ❤️

mossfolk sa...

Själv tycker jag att Castor-böckerna är lite tråkiga, men barnet tycker ju som sagt om dem. Nu kände jag genast att det är dags att läsa Castor bakar -klart att man ska vara stolt om man lyckas med en sockerkaka nästan själv 😊

mossfolk sa...

Tack för tips! Ska titta efter dem vid nästa besök på biblioteket.