söndag 11 februari 2018

Fyra veckors middagar -och gärna lite recepttips tack :)

För fem veckor sedan tänkte jag att jag skulle börja skriva veckans middagsmat igen. Men så ångrade jag mig, vis av tidigare försök när det ändå inte har blivit som planerat. Ungefär i samma veva sa maken att ja, vi äter ju ändå mest samma mat. Själv tyckte jag att vi ändå var rätt bra på att variera oss. Någonstans (jag hittar inte var nu) hade jag läst att en småbarnsfamilj växlar mellan ett väldigt begränsat antal rätter. Någonstans i bakhuvudet ringer en så låg siffra som sex, men det kan väl inte stämma...
Hur som helst, jag bestämde mig för att i efterhand skriva ner vad vi ätit, för att se hur det egentligen går med det där att hitta balansen mellan vegetariskt, inte så mycket rött kött, så lite halvfabrikat som möjligt, fisk minst två gånger i veckan -den typen av ambitioner. Efter fyra veckor skulle jag försöka mig på någon form av sammanställning...

v 3
Måndag: Laxburgare med färska grönsaker, klyftpotatis och hemgjord dressing
Tisdag: Risgrynsgröt och smörgås
Onsdag: Kycklinggryta och quinoa, kokade grönsaker och oliver
Torsdag: (Köpe)Fiskpinnar och potatismos, ärtor och hemgjord gurkdressing
Fredag: Vegetarisk lasagne
Lördag: Rester
Söndag: Bulgur och morotssås

v 4
Måndag: Potatis och chilifisk, ärtor
Tisdag: Pasta med ost- och broccolisås
Onsdag: Blodpudding med rårörda lingon och apelsin- och granatäpplesallad
Torsdag: Kycklinggryta med ris, kokade grönsaker
Fredag: Makaroner och stekt falukorv, kokade grönsaker
Lördag: Bakad potatis med tonfiskröra
Söndag: Pannkakor med blåbär, rivet äpple, keso och grönsaker

v 5
Måndag: Pasta och grönsakssås
Tisdag: Blodpudding med rårörda lingon
Onsdag: Panerad rödspätta, potatismos och kokade grönsaker
Torsdag: Spagetti (eller gårdagens potatismos) och köttbullar , kokade grönsaker.
Fredag: Vegetarisk wok
Lördag: Hemgjord pizza
Söndag: Pannkakor med frukt och keso

v 6
Måndag: Lax i ugn, potatis, ärtor
Tisdag: McDonalds (vi hann inte hem till middagen)
Onsdag: Majssoppa med vitlöksbröd (tack för recepttips Kattis)
Torsdag: Kyckling fajita i pita(bröd)
Fredag: Potatismos, kokt torsk, äggsås, ärtor
Lördag: Makaroner och stekt falukorv, färska och kokade grönsaker
Söndag: Sparrissoppa med räkor

Slutsats: Jo, men jag tycker nog att det är rätt okej. Faktiskt. Vi skulle absolut kunna variera smakerna lite mer. Pannkakor är pappans paradrätt. Om storebror får välja vad han vill, då väljer han makaroner och korv (utöver det äter han helst frukt och grönsaker, till skillnad från sin lillebror som föredrar kött och mackor...). Har vi ytterst ont om tid, ja då steks här blodpudding. Rött kött, jo, men det äts här i snitt en gång i veckan -korv eller köttfärs, ekologiskt. Ekologiskt är för övrigt såväl de flesta grönsaker, nästan all frukt, pastan, riset och potatisen. Ja och en massa annat förstås.

Vad har ni för favoriter i kategorin enkla snabblagade middagar?

11 kommentarer:

  1. Min absoluta favorit - och snabbt går det att tillaga den - är rårakor.
    River 2 stora morötter, 1 stor palsternacka, 5 potatisar kanske .., 1 eller 2 ägg, salt och peppar och lite chili. Skalar rotfrukterna, river alltsammans och blandar i ägget. Klickar sen i stekpannan bara, inte så tunna, så där så det blir lite knaprig yta. Stekt bacon + lingonsylt till. Underbart gott och himla billigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, ja men så klart. Det är ju jättegott, men har här helt fallit i glömska. Tack!

      Radera
  2. Ps. För övrigt tycker jag att ni har otroligt bra variation på matsedeln! Pv gör tämligen ofta fläskpannkaka, vilket ju är perfekt att steka upp dagen därpå om man vill. Ds.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gjorde vi en del tidigare, men när jag fick börja äta glutenfritt blev just ugnspannkaka klurigt att få till. Det finns förvisso massor av recept, men vi var inte värst förtjusta i något av dem.

      Radera
  3. Hur tänker du kring fisk? Här i Frankrike är det mycket diskussion om odlad lax/antibiotika t ex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekommendationen i Sverige är att man ska äta fisk två till tre gånger i veckan. Lax, makrill och sill innehåller DHA, ett särskilt omega-3-fett som är bra för hjärnans utveckling samt för synen och därför extra viktig för barn. Vi försöker förstås att varva olika sorters fisk.

      Vi köper odlad lax från Norge, där de själva säger sig i stort sett ha slutat med antibiotika eftersom fiskbestånden är så friska. Mindre än en procent av fiskarna som dras upp behandlas och vid kontrollerna har spår av läkemedelsrester legat långt under gränsvärdena. När det gäller PCB menar livsmedelsverket att barn kan äta odlad lax flera gånger i veckan utan hälsofara. Insjöfisk äter vi däremot aldrig.

      Som med allt annat går det förstås att ifrågasätta resultat och slutsatser, men vi har valt att tills vidare lita på livsmedelsverkets rekommendationer.

      Radera
  4. Tror jag får följa kommentarerna här för snabba tips behövs alltid. Hos oss är "räddaren i nöden" mackor i mackjärnet med tonfisk i och lite grönsaker till. Sommartid ofta pitabröd med halloumi, tomat, basilika och zuchinni.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mackjärnet -det har jag glömt! Vi använde det jättemycket när vi bodde i lägenheten...
      Pitabröd med egen skörd var ett bra tips. Äggröra går helt bort om jag ska äta ;)
      Och med tanke på kommentarsfrekvensen här blir det nog inte värst mycket att följa.

      Radera
  5. ... och äggröra förstås! Gärna med lite tomater, fetaost persilja på men finns det inte hemma går det bra ändå.

    SvaraRadera
  6. Spenatsoppa på mjölk och fryst hackad spenat och ägg. Gott, billigt, nyttigt och tar inte ens tio minuter att laga.

    SvaraRadera
  7. Torsk i ugnen med en sås av laktfri grädde och cremefraiche, smaksatt med senap och dill. Hur gott som helst. Såsen häller man på torsken innan den ställs i ugnen.

    SvaraRadera