fredag 18 mars 2016

Vad är lämpliga "dagiskläder"?

Kikar runt lite bland facebooks köp-och säljgrupper och förundras över mångas inställning till vad som är lämpliga kläder på förskolan.
Många annonser avslutas med "bra på dagis". Det handlar ofta om sådan som är lite slitet, noppigt eller har fläckar. Så långt är allt väl. Barnen behöver absolut inte vara uppklädda på förskolan. De ska ha kläder som de kan röra sig i, springa, klättra, krypa eller kunna kura ihop sig och mysa. De ska ha kläder som det inte gör något om de har spillt blåbär eller råkat kladda färg på. De ska helt enkelt vara funktionsdugliga. På innekläder ställs det alltså inga särskilt höga krav, så länge de passar.

Vad många i annonserna däremot inte tycks förstå är att det ställs betydligt högre krav på utekläder.
Barnen vistas ofta ute flera timmar dagligen på förskolan. I alla väder. Därför kan jag inte låta bli att höja på ögonbrynen när det i en annons om regnkläder står "trasiga hällor och sliten resor. bra dagiskläder". Eller i en annan, också om regnkläder "trasig i en söm och hål i tyget på ena knät men bra till dagis".
Nej, trasiga läckande regnkläder utan hällor är inte bra till förskolan. De är bättre än ingenting om man absolut inte har råd, men de är inte bra. Tvärtom tänker jag att OM jag nu har dubbla uppsättningar ytterkläder till mitt barn skulle det absolut vara de mest funktionsdugliga som lämnades på förskolan. Annars är det värt att släpa kläderna fram och tillbaka som en lika naturlig del som nyckel eller plånbok...


Blogg100
Dag 18

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar