måndag 7 mars 2016

Astrid Lindgrens krigsdagböcker

Jag har fått en vidare bild av den folkkära författaren. Hon som skrivit alla fantastiska barnböcker och några lite mindre fantastiska ungdomsböcker. Hon som var politiskt intresserad och hon som förde hönsens talan. Men det är inte det som krigsdagböckerna handlar om. Nej, på ett imponerande insiktsfullt sätt har hon dokumenterat krigshändelserna under andra världskriget. Med hjälp av dagstidningar, radions nyheter, litteratur, hörsägner och breven vid censuren bildar Lindgren sig en klar uppfattning om vad som händer i världen. Man kan ju som just fundera på hur många 32:åriga mammor som hade samma järnkoll.

Samtidigt skymtas, i kortare kommentarer och stycken, familjelivet i ett Sverige under andra världskriget. Oron för att landet ska dras med, skräcken för ryssen och missnöjet över att tysklandstransporterna släpps igenom. Glädjen över att det finns mat, men samtidigt ransoneringskuponger och ett planerande. Inlagda ägg, bunkrande av smör och bekymret över att dottern Karins skor inte hanns sulas upp före skoransoneringen. Sjuka barn, en stukad fot, ett äktenskap som en tid knakar i fogarna, sonen Lars betyg och finmiddagar hos goda vänner blandat med framflyttade fronter, tappade bomber och minor utlagda i svenskt vatten.

Insikter om vad som sker med "de arma judarna", åsikter om att "den söte lille Hitler" inte är en man vid sina sinnens fulla bruk och japanerna som "lever lusen vilt i stilla havet".

Och så alla flyktingar. Astrid skriver att "De svenska antisemiterna hetsar så gott de kan och skickar flygblad, som beskriver flyktingarna som en samling mördare och våldtäktsmän".
Det är väl samma rädsla för förändring som florerar i samhället idag, kan jag tänka.

 Tidigare har jag läst om andra världskriget ur så många perspektiv, allt från judars till generalers och soldaters, men aldrig ur en svensk medelklass tvåbarnsmammas synvinkel. Boken rekommenderas absolut!

(Tack snälla Anna för lånet!)

7 kommentarer:

 1. Ja, jag tänkte flera gånger att den boken borde användas i skolan historieundervisning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vet du att det tänkte faktiskt jag också!

   Radera
 2. Det gör den redan :).

  Vad sägs som att jag, nästa gång vi träffas, tar med biografin om Astrid Lindgren som kom ut förra året. Jag har inte hunnit läsa den själv, men i bokcirkeln pratades det om att mycket i krigsdagböckerna får sina svar i biografin om Astrid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad du har bunkrat böcker. Jag köper numera aldrig några... men besöker biblioteket då och då :) Lånar den gärna!

   Radera
  2. Köpte den på Bokrean (busbilligt).

   Radera
 3. Så fint du skriver om boken. Den verkar helt klart läsvärd!
  *loggar in på Adlibris...*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller gå till biblioteket ;)

   Radera