måndag 1 februari 2016

Jordnötskakor och lyxiga chokladrutor

Betydligt godare, men onyttigare förstås, än chiapuddingen i förra inlägget var kakorna jag gjorde i helgen.
Gluten- och laktosfria förstås.
Min miss i det hela var att de som skulle äta dem inte tyckte om mandelmassa. Det bör man kanske göra om man ska äta chokladrutor med mandelmassekräm...
Lyxiga chokladrutor:

50 g smör (många med laktosintolerans kan äta vanligt smör, men bäst att höra innan)
1,5 dl vatten
3 ägg
2 dl strösocker
3,5 dl mjölmix (jag hade Lailas blå)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao

Fyllning:
100 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker

Garnering:
150 g mörk apelsinchoklad (minst 70% så fungerar det oftast även vid laktosintolerans)
1,5 msk rapsolja

Gör så här:
Koka smör och vatten. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
Rör ner smöret och vattnet.
Bred ut smeten i långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen på 175 grader 15-20 min.
Låt svalna.

Ställ kakan i frysen medan du gör fyllningen
Rör ihop smör och florsocker. Riv mandelmassan. Arbeta in mandelmassa och ägg.
Bred fyllningen på kakan.
Ställ i kylskåp tills fyllningen har stelnat.

Smält chokladen tillsammans med rapsoljan i vattenbad.
Bred chokladen på kakan.
Låt stelna.

Receptet (med mindre justeringar) är hämtat härifrån.


Jordnötskakor:
2,5 dl jordnötssmör
2 dl farinsocker
1 msk sirap
2 tsk bikarbonat
1 ägg
100 g hackad mörk choklad (minst 70%)
100 g osaltade jordnötter

Rör ihop samtliga ingredienser. Jordnötter och choklad sist. Forma degen till en rulle och låt stå i kylskåp minst en halvtimme. Dela upp rullen i ca 20 kakor och lägg dem på en plåt. Grädda i ugn 175 grader 8-10 min.
Receptet hämtat här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar