måndag 22 juni 2015

Att få e* plättlagg

Ja, vad heter det? En plättlagg eller ett plättlagg?

Hur som helst har vi fått min mormors plättlagg. Faktiskt även pannkakslagg -jag visste inte ens att det fanns ett något som hette så. Min mormor fyller 92  i år och tycker sig nog ha gjort plättar så att det räcker i sitt liv. Här hemma har vi istället precis börjat med den saken. Plättar, gärna innehållande till exempel rivna morötter eller äpplen, är ett utmärkt mellanmål att ta med sig. Fungerar också fint som lunch ute i det gröna när man inte har tillgång till mikro eller spis.

Nu var hur som helst inte lagget (eller laggen? jag måste gå och slå upp det där) använt på ett tag och behövde sig en rundsmörjning. Bokstavligt talat. Här har kokats med salt, torkats på platta och sedan bränts in på nytt.
Nu är det redo för plättillverkning.

14 kommentarer:

  1. Hoppas det blir många goda plättar! Jag vet att den en gång i tiden användes flitigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så roligt med kvalité! Vet du hur gammal den är?

      Radera
    2. Får kolla med mormor din. Borde vara minst 55 år.

      Radera
  2. Det hänger på pluraländelsen. Ett-ord får ingen ändelse om det slutar på konsonant.
    En plättlagg - flera plättlaggar. Flera plättlagg låter konstigt. Oftast har man ju bara en...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men så klart! En plättlagg. Tack och bock :)

      Radera
    2. Ingen orsak. Jag kan verkligen inte allt om svenska språket, men det har varit mitt levebröd under många år. Fullärd blir nog ingen mer än vissa språkpoliser som gnäller på andras fel och gör sina egna .... (Som det där t.ex. om prinsessan Sofia sa: jag går min egna väg...)

      Radera
  3. Intressant att lära sig hur det går till att rundsmörja ett plattlagg. Ska man göra likartat med en stekpanna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är precis samma, men det här var inte vardagsskötsel utan återupplivning.
      Som vardagsskötsel kan man, som rengöring då och då, koka vatten i den en stund och sedan diska ur (utan diskmedel!) så försvinner eventuella rester. Torka på plattans eftervärme. Ibland kan de också behöva återinfettas med lite olja, gärna på låg temperatur på plattan. Makens bästa tips för vardaglig återinfettning är dock att steka pannkakor i stekpannan då och då ;)

      Radera
  4. Åh plättar är ju så gott! :-)
    Godare än pannkakor, fast det ju logiskt borde smaka likadant.

    Jag säger också en plättlagg, flera plättlaggar.
    Hört plättjärn nån gång också, då blir det väl ett plättjärn, flera plättjärn. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min mage håller ju varken för pannkakor eller plättar men Noah och maken äter för tre, så den blir välanvänd ändå :)

      Radera
  5. Och jag säger ... ta plättpannan ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då hade jag förstås inte behövt fundera. Plättjärn har jag hört, men inte plättpanna.

      Radera
  6. Och jag säger...ett plättejärn! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kärt barn har många namn ;)

      Radera