tisdag 10 februari 2015

Barnmat

Nu kan alla som inte har små bebisar hemma bums klicka sig vidare till en annan blogg :)
Vi har hamnat i en period (eller ålder) när det pratas mycket om barnmat. Måste man göra själv? Vad kan bebisen äta? Hur gör man? Finns det enkla recept? Hur hinner man? Ska allt mixas? Vad kan de plocka med själva? Ska de plocka själva? Hur är det med det här med fruktsocker? Och med mjölk? Och hur ska man förhålla sig till alla rön runt gluten?
Sådant.
Jag är egentligen ingen motståndare av den industritillverkade barnmaten. Det finns massor av ekologiska alternativ som inte är ett dugg dyrare än de icke ekologiska. Grejen är väl snarare att det blir rätt dyrt om barnen bara ska äta färdigmat på burk till lunch och middag varje dag. Och det är verkligen inte svårt att göra barnmat. Ofta kan ju bebisen äta precis samma mat som resten av familjen. Minus salt. Och mixad eller pressad i vitlökspressen.

Men vissa rätter är förstås svåra att smidigt omsätta till barnmat och då är det bra att ha fyllt frysen med lite burkar.

Linsgryta
1 msk rapsolja
2,5 dl röda linser
400 g krossade tomater
2 små morötter
1/2 lök
1 burk cocosmjölk
2,5 dl vatten
svartpeppar

Hacka löken och stek den mjuk i rapsolja. Dela moroten i tunna skivor. Häll i morot, linser, krossade tomater, cocosmjölk och vatten. Låt puttra i cirka 15 minuter. Mixa. Smaka av med lite svartpeppar.

Kokt fisk med ärtor
Dela valfri mängd torsk i mindre bitar. Koka tillsammans med ärtor i ca 3 minuter. Blanda i lite osaltat smör eller rapsolja. Mosa.
Serveras förslagsvis med potatismos.

Rotfruktspuré -passar prima till de flesta rätter
2 potatisar
1 morot
1/2 palsternacka

Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Koka tills samtliga bitar är riktigt mjuka. Mixa och tillsätt mjölk för önskad konsistens.

Välkokta morotsstavar eller ett halvt rån med leverpastej är exempel på sådant som passa prima att tugga på själv. Majskrokarna är visst mindre nyttiga för tänderna...
Och det här med fruktsocker eller inte, det struntar vi fullständigt i. Här äts såväl puré på torkade aprikoser som torkade katrinplommon, osockrat äppelmos, rivet päron och så vidare till både mellanmål, efterrätt och på gröten :)

Man får som liksom inte krångla till saker och göra det svårare än det är, tänker jag.

8 kommentarer:

  1. Nej krångla inte till det! Det är så mycket enklare än det först verkar vara att fixa bebismat :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja superenkelt. Men ojoj så mycket åsikter det finns :)

      Radera
  2. Majskrokarna är inte onyttiga i sig själva. Tandhygienisten nämnde bara att de är så kladdiga att det fastnar på tänderna vilket är mindre bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag skulle kanske skrivit "inte bra för tänderna" istället. Våra står i allafall fortfarande högst upp i ett skåp. Vi har som liksom inte hittat någon anledning eller tillfälle att plocka ner dem... än :)

      Radera
  3. Här har jag just klurat på recept på nån sorts fiksgryta. Lax, kokosmjölk och curry å så lite bambuskott kanske (har en gammal burk i skafferiet). Vad tror ni om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som något ni skulle kunna äta alla tre :)

      Radera
  4. Jag tror det förekom inte ens fem barnmatsburkar hemma hos oss. Kokta ärtor, kokt majs, mosade och infrysta i iskubslådan. Bara ta ut lagom mängd kuber och mikra.
    Sonen (20+ nu) gillar fortfarande inte att man blandar ihop ingredienser till ett tjorv. (Undantaget köttfärssås), så rena smaker var det som gällde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nu ska det ju ärligt sägas att hittills har det här barnet ätit i stort sett allt, så jag behöver varken tänka på att hålla isär eller blanda ihop. Pappans köttfärssås är dock den absoluta favoriten :)
      Iskuber är mycket bra!

      Radera