söndag 25 januari 2015

Fågelräknarhelg

Gunnar tipsade om att det är fågelräkning den här helgen och det hakade vi ju förstås på. Alldeles särskilt som vi aldrig haft så många gäster vid fågelmatningen som nu. Matningen är alldeles utanför köksfönstret och datorn har stått på köksbordet så att vi har kunnat fylla i efterhand.
Antalet är hur många fåglar av samma art man ser samtidigt. Därför ser det ut som vi har lika många bofinkar som talgoxar. Det stämmer förstås inte alls, men talgoxarna hämtar sin nöt och flyger iväg, medan bofinkarna hoppar runt på marken...

Resultatet blev...
Större hackspett: 1
Nötskrika: 1
Skata: 6 (japp, hela familjen tycks fortfarande hålla ihop)
Kaja: 2 (de brukar komma i flock, men nu såg vi bara två samtidigt)
Entita: 1
Blåmes: 3
Talgoxe: 4
Nötväcka: 2
Koltrast: 1
Björktrast: 2
Pilfink: 2
Bofink: 4
Bergfink: 1
Stenknäck: 2
Steglits: 1
Gulsparv: 1
Gröngöling: 1

Den sistnämnda mellanlandade förvisso bara på stammen till äppelträdet och åt inget av maten, men den var ändå här. Det är den lite då och då, men inte särskilt ofta, så det var bara tur att den dök upp nu.
Flocken med sidensvansar har vi nog inte sett till på ett par veckor och tur är väl det för det var ett oräkneligt antal. Grönfinkar brukar vi ha ett par, men de har inte dykt upp när vi har tittat ut den här helgen. Ja och domherrarna lyser med sin frånvaro.

Framåt kvällskvisten, när fåglarna har gått och lagt sig, kommer rådjuren istället :)


5 kommentarer:

 1. Det går inte att ta miste på att madame trivs med att bo hus :)

  SvaraRadera
 2. Jag struntar i att räkna. Kan inte skilja gråsparvar från pilfink, och några andra syns sällan till. Möjligen en talgoxe då och då. Undrar varför det aldrig kommer några spännande arter till mig! Vi bor precis i utkanten av ett bostadsområde, så det borde kunna bli variation. Men icke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det när vi bodde i stan -mängder av gråsparvar och pilfinkar men när det kom en talgoxe eller blåmes kändes det nästan exotiskt. Här har jag nog knappt sett en enda gråsparv, men några pilfinkar kommer på besök ibland.

   Radera
  2. Det är bara ca 150 meter till "landet" härifrån, så nog borde de rackarna fatta att de ska komma hit!

   Radera