fredag 28 november 2014

Ett mindre giftigt barnrum

Vi vill ge vår son en giftfri start i livet. Det går förstås inte. Men vi kan ge honom en mindre giftig. Därför försöker vi sträva efter att utgå från punkterna på naturskyddsföreningens lista om just att avgifta barnrummet.

1. Undvik mjuk plast
Plocka bort så mycket plast som möjligt! Plast kan släppa ifrån sig ftalater som är hormonstörande.

2. Lukta på leksakerna
Köp inte sådant som luktar parfym eller plast.

3. Nobba begagnad plast
Kraven på vilka kemikalier som får finnas i leksaker skärptes nyligen, därför kan det vara bra att köpa nytt. Länder utanför EU har ofta slappare lagar gällande just kemikalierna. Hård plast i lego släpper inte ut kemikalierna lika lätt. Förvara gärna eventuella plastleksaker i ett annat rum än det barnet sover i.

4. Satsa på träleksaker
Det är ovanligt att färgen på träleksaker tillverkade inom EU innehåller skadliga ämnen. På äldre leksaker kan färgen innehålla bly.

5. Undvik tjocka plasttryck
Ja, det var de där ftalaterna igen.

6. Håll koll på möblerna
Var vaksam på mattor, soffor och fåtöljer i barnrummet. Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel eller perfluorerade ämnen. Undvik konstskinn och mattor med plastig baksida.

7. Kolla madrassen
På både IKEA och Jysk finns madrasser utan flamskyddsmedel.

8. Flytta elektroniken
Tv-spel, datorer och tv-apparater innehåller såväl flamskydd som andra farliga ämnen. Dammet runt elektroniken har också visat sig innehålla ämnen man inte vill att barnen ska få i sig. Flytta ut elektroniken från barnrummet.

9. Inred snällt
Blanda nytt med gammalt och måla om i god tid innan barnet flyttar in. Undvik plastfärg och plasttapeter.

10. Vädra och dammtorka
Vädra korta stunder med korsdrag. Dammsug och torka golvet en gång i veckan. Använd gärna mikromopp.


Vi får väl se hur vi lyckas.
Punkt nummer tio fallerar också grovt. Här dammsugs flera gånger dagligen... men vi har i allafall en ganska ny dammsugare med ett bra HEPA-filter. Å andra sidan kanske inte sonens rum behöver dammsugas så ofta, tanken är att det ska vara djurfritt...

Och för övrigt är det ju faktiskt inte värst svårt (det är lätt att vara kaxig nu när rummet inte ens har golvet färdiglagt ;)).

10 kommentarer:

 1. Anitha i Bureå28 november 2014 19:18

  Kom bara ihåg att utsätts inte barnen för olika mikroorganismer och olika allergiframkallande ämnen så utvecklas inte immunförsvaret rätt. Dvs ju mer vi städar desto större är risken är att barnen ska utveckla allergier och andra sjukdomar senare i livet. Och när det gäller djur så se bl.a http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/hund-hemma-kan-foerhindra-typ-1-diabetes/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anitha!
   Jag lovar att här finns skit så att det räcker och blir över ändå. Trots allt städande har strumporna fått päls bara man passerat över golvet ;) Men nu ska här ju dras ner på dammsugandet och mikrofibermoppas istället... Hunden och katterna umgås ju sonen med hela dagarna.
   Det jag är ute efter är inte att ha renare utan att undvika några av alla gifter vi exponeras för idag. Plast är ju ändå en relativt ny företeelse och det verkar som om ytterst få ifrågasatte den explosionsartade användningen i hemmen...

   Radera
 2. Anitha i Bureå28 november 2014 21:24

  Vad jag främst reagerade på var att sonens rum skulle hållas djurfritt, (samt dammsugning flera gånger per dag :-) )Tror att det bara är nyttigt för barn att umgås med djur. Själv har jag en son som delade macka med hunden (en tugga till sonen, en tugga till hunden, en tugga till sonen), katten i sängen om nätterna. Allt detta från tidig ålder. (för övrigt - Dammsugare - vad är det?) Sonen hade trots detta aldrig en sjukdag från skolan (utom när han hade vattkoppor). Inga allergier har han heller. (samt att han har växt upp under "plaståldern")

  Vad jag däremot tror är vi måste tänka på är vad vi stoppar i våra barn när det gäller maten. Kan aldrig vara nyttigt med alla dessa tillsatser, allt socker och vitt mjöl. Användningen av dessa har exploderat de senaste 30 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast astma bland barn ökar drastiskt. Man vet ju att allergier till viss del är ärftliga, men vad jag vet finns det ännu ingen omfattande studie som visar vad ökningen beror på. Infertilitet och en rad andra sjukdomar ökar också och även om det bara är spekulationer att plasten skulle vara en bidragande orsak VET man att den utsöndrar ftalater som innehåller hormonstörande ämnen.

   När det gäller djuren är jag jätteglad att han får växa upp med dem! Tanken är inte att separera dem på något vis, men just i det rummet tycker jag att det skulle vara skönt om de lärde sig att inte vara. Dels för att Chipper inte är särskilt trevlig att sova med, men också för att jag inte tycker att man lämnar djur och barn obevakade. Mer för djurens skull än för barnens.
   Och det kan mycket väl vara så att jag tänker om. För övrigt är jag mycket förtjust i att bli ifrågasatt :)
   När det gäller maten håller jag med dig alldeles!

   Radera
 3. Mikrofibermoppen är guld värd när man har djur. Den används flitigt i detta hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kommer garanterat att investeras i en sådan :)

   Radera
 4. Och pv har inhandlat dammsugare två. Nu ska den gamla hamna på övervåningen.
  Tänk, så okunniga vi var, vi som fick barn på sjuttitalet. Plast och gifter i säkert allting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anitha i Bureå28 november 2014 22:33

   Och blev våra barn sjukare än dagens barn?

   Radera
  2. Haha, ja vi använder i allafall en och samma till hela huset ;)

   Radera
 5. Anitha i Bureå28 november 2014 22:31

  En orsak till allergier kan vara den ökade användningen av konstgjord citronsyra. OBS jag säger inte att det är det, men när man ser hur den framställs kan man inte låta bli att undra. http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm , http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/

  Har en i min bekantskapskrets vars barn absolut inte tål den konstgjorda citonsyran. Och den finns i allt - mat, hudkrämer, hårshampo m.m.

  "Mer för djurens skull än för barnens." gillar detta :-D

  SvaraRadera