måndag 22 september 2014

Höstväder och äppelbröd

Måndagsmorgon med ett riktigt riktigt höstruskväder. Ordentlig blåst och spöregn på tvären.
Jag tänker på jobbet. På blöta kalla barn, drivor av regnkläder som ska in i torkskåp, gummistövlar som har läckt, extrakläder som ska fram... och inte finns. Någon är arg och några är ledsna. Frusna.  
Det tänker jag på när jag står med en mysvaken son i famnen och blickar ut i ruggvädret.
 Till frukost äter jag nybakat äppelbröd -riktigt gott än om det inte smakar riktigt lika mycket äpple som förväntas. Här använder vi äpplen friskt och till det mesta just nu.
Klockan halv tio parkerar vi utanför makens jobb där det idag är studiedag och vi är inbjudna till fikarasten. Ja egentligen är det väl sonen som är ditbjuden men mamman kommer än så länge med på köpet.
Sonen, som i morse vaknade upp med ett glädjetjut, är fortfarande på ett strålande humör. Ler mot alla som tittar på honom och skrattar högt när någon pratar med honom.
Fina presenter får han också. Mjuka och mysiga.
Nu ska vi ta en ruggväderspromenad innan det är dags för föräldragrupp. Har jag sagt att det är körigt att vara föräldraledig? ;)


Recept Äppelbröd

50 g jäst
6 dl vatten
50 g rumstempererat smör
1 msk salt
1 msk honung
1 dl linfrö
3 äpplen
1 dl russin
6 dl grahamsmjöl
ca 1 l vetemjöl

1. Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en skål, häll över vattnet och rör tills jästen har löst sig.

2. Tillsätt smöret i bitar, honung, salt, linfrön och russin.

3. Skala och kärna ur äpplena. Skär i bitar och häll i skålen tillsammans med grahamsmjöl ocg vetemjöl.

4. Arbeta degen ordentligt. Låt jäsa under duk i 30 min.

5. Forma till två limpor. Lägg på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 min.

6. Grädda i ugnen. 10 min på 250 grader. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ca 25 minuter till.

6 kommentarer:

  1. Här är just äpplebröd en favorit, dock har jag aldrig bakat det själv utan bara köpt färdigt. Det vi brukar är det kanel i och när man rostar det luktar det äpplepaj i hela huset. Perfekt till helgfrukosten :)

    //Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, det lät gott. Här ska det provas äppelscones till helgen. Såg att det var kanel i det receptet.

      Radera
  2. Kanske man riva i äpplena i smeten? Det tror jag att jag ska testa med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det måste ju förstås gå. Återkom gärna med resultatet!

      Radera
  3. Från Sthlm tipsas om en schweizisk favorit som är bra när man har äpplen över, frukten kan varieras men äpplen bör ingå (kan räcka med äpplen som enda frukt) matklubben.se/recept/bircher_benner_musli_81131.html#.VCCNuNkayc0

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej du anonyma från Stockholm. Vad det är för något ska jag spana in så fort jag sitter vid datorn (har mobilen nu och tycker inte att det är så smidigt att kopiera länkar på den). Allt man kan göra med äpplen är som sagt av intresse.

      Radera