tisdag 17 juni 2014

Kemikalieinspektionens och miljöministern...

Idag har miljöministern tagit emot kemikalieinspektionens senaste redovisning om ett fortsatt arbete för en giftfri vardag.

Sådant följer jag med stort intresse.
Kemikalieinspektionen tog bland annat upp den ökade varuproduktionen som kräver mer kemikalier. Och den svaga kontrollen samt lagstiftningen. Inte minst på sådant som tillverkats i länder utanför EU, där det på många håll ännu inte finns någon kemikalielagsiftning alls. De tog också upp detta att vi utsätts för så otroligt många ämnen samtidigt och att barn och foster är särskilt känsliga.

Vad vill man göra då? Jo, man vill skärpa EU:s lagstifning, öka tillsynen av giftiga ämnen i varor och utveckla fler nationella överenskommelser. Man vill också ge utbildning till pedagoger om en giftfri vardag i förskolor och skolor samt skapa ett nätverk mellan kommuner, landsting och kemikalieinspektionen.

Utvecklingen är skrämmande och det finns alldeles för mycket forskningsrapporter för att man ska kunna rycka på axlarna. Jag tror, personligen, att många har svårt att se långsiktigheten och de konsekvenser som redan följt. För nä, vi kommer inte alla att trilla av pinn i morgon om vi inte skärper oss just idag. Förstås.

Och systemet är trögt.
Både miljöministern och kemikalieinspektionen pekade på vad vi kan göra så länge.
Ställ krav!
Efterfrågan styr tillgången.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar