måndag 9 juni 2014

Ett väldans långt inlägg om gifterna vi utsätter oss (och våra barn) för...

Så kom den äntligen. Naturskyddsföreningens stora rapport Allt du (inte) vill veta om plast.
Jag har fått upp ögonen först på senare tid. Visste ni att när plastanvändningen började ta fart på 50-talet, då var den globala årsförbrukningen mindre än en miljon ton per år. 2011 var den ca 280 miljoner ton per år! Ett praktiskt material, varför ska det ifrågasättas? Att man inte bryr sig särskilt mycket om vare sig framställning eller återvinning, det är väl egentligen inget nytt. Men en och annan borde kanske fundera på vad vi utsätter oss för. Eller kanske ännu mer, vad utsätter vi våra barn för?

Jag förstår att alla inte är jättesugna på att läsa en 200 sidor lång rapport. Framförallt inte om miljö, hallå, det finns ju så mycket roligare saker att läsa om. Men jag tycker verkligen att alla som har barn borde läsa sidorna 46-67 som handlar om plast och miljögifter i barns vardag. Det är en enkel text med flera bilder och ett mycket viktigt innehåll.

Jag ljuger om jag säger att vi håller strikt och benhårt på allt. Det skulle vara en sådan alldeles och total och ganska radikal livsstilsomvändning.
Men vi köper (nästan) bara ekologisk frukt och vi försöker även att köpa andra ekologiska matvaror även om ekonomin inte går att bortse helt från.
Vi försöker att inte köpa nya plastsaker till köket när de gamla nöts ut. Matlådor, skålar och mycket annat finns i andra material som dessutom håller betydligt längre!
Till Pricken har vi köpt madrass som inte innehåller flamskyddsmedel. Alla kläder som vi har köpt själva är i ekologisk bomull och både lakan, påslakan samt tyg jag själv sytt saker av är miljömärkt.
När det gäller leksaker blir det jättesvårt för miljömärkta leksaker är superdyra! Planen är att försöka hitta någon balans mellan medvetenhet och realism, men framförallt aktivt undvika leksaker i mjuk plast!

Det som faktiskt var ganska nytt för mig var konservburkarna. Ämnet heter bisfenol A och är förbjudet att använda i matförpackningar för barn under tre år samt i nappflaskor. Det säger väl en hel del?!
Däremot går man runt lagen och kan mata sitt barn med bisfenolen bara genom att göra något så enkelt som att använda produkter från konservburkar när man lagar egen mat.
Vi använder egentligen inte så mycket konserver bortsett från champinjoner. Vi äter mycket champinjoner...

Man kan helt enkelt säga att vi har börjat litet medvetet. Det finns ändå massor med saker som vi inte har tagit hänsyn till också. Skulle en äkta miljövän eller den som håller strikt på detta med gifter besöka oss, ja då skulle hen förfasas stort och flera gånger om. Vi kör ju bil förstås. Köper plastpåsar och kommer att använda engångsblöjor. Vi har en hejdundrande massa elektronik även om vi kommer att försöka ha så lite som möjligt i sovrummet, framförallt där Pricken ska sova. Och ska man dra det hela ännu längre så har vi fel tandborstar och tandkräm och schampo och tvålar och en väldig väldig väldig massa annat.
Men vi har börjat skura golven med såpa. Och tvätta med Neutral tvättmedel -absolut inget sköljmedel. Det är alltid något ;)

Med "vi" menar jag för övrigt 75% jag och 25% maken.
Jag tror att han kanske hoppas att det är någon graviditetsnoja som sakta men säkert sedan kommer att försvinna.
Själv hoppas jag på mer forskning och en större medvetenhet i samhället. Produkter som avger en väldig massa gifter ska helt enkelt inte säljas. Ingen ska vilja köpa dem. Och alla ska ha råd att välja bort.

4 kommentarer:

 1. Heja dig! Vi sopsorterar plast, metall, glas .., komposterar det som kan komposteras och övrigt hamnar på återvinningen i det som får slängas. Men oj, så OTROLIGT mycket plast som vi använder!! Den kassen, som är stor, blir alltid först fylld och man blir mörkrädd. Alla förpackningar (läs: korv, kött, ost .., nästan allt ...) har plast i en del av förpackningen!
  Det finns mycket vi kan göra mycket bättre.
  Pv kör elgräsklippare .., såpa används ..., vi stänger alltid av stand-by-kontakter ., men huvva, så mycket som kan förbättras!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sopsortera försöker vi också göra (men ligger absolut i lä när det gäller er). Komposterna tömde vi i lördags och nu är planen att lägga grenar och jord som grund så att vi kan börja kompostera sedan... Det var faktiskt mycket lättare att sopsortera när man bodde i lägenhet. Där fanns ju ett sophus precis utanför porten.

   Däremot har vi bensingräsklippare och den lär inte bytas ut de närmaste åren. Stand by är vi nog också rätt dåliga på. Eller väldigt.
   Och för övrigt så finns det ju precis hur mycket som helst som man kan göra.

   Radera
 2. Varför inte tygblöjor?
  Vi hade tygblöjor till båda barnen (i följd) och det räckte med 40 stycken eller nåt sånt. Utom att en av dem inte höll tätt under natten så då fick det bli slängblöjor då för att alla skulle få så ostörd nattsömn som möjligt.

  Jag vet att jag tyckte det verkade krångligt före vi fick barn, men sen var det smidigt. (Speciellt efter vi hade köpt ett dussin till och inte bara hade ett dussin ...)
  Bajs spolar man av i en hink som man sen häller i toan. Sen torkade vi blöjorna i väntan på tvätt. Då luktade de inte.(Hink med lock kan skrämma fart på den mest blåslagna boxare ...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det finns många anledningar. Den allra främsta är kanske att vi är två och just nu har nått en kompromiss om tvättlappar i tyg :)
   Sedan har jag, från mitt jobb, nästan bara dåliga erfarenheter av tygblöjor som läcker, luktar eller suger upp dåligt. Och idag är dessutom de allra flesta som finns att köpa i fleece -vilket också tål att diskutera.
   Men hur som helst tror jag på att ta små steg och att mötas någonstans på vägen. Det gör vi ganska bra nu :)

   Radera