måndag 17 mars 2014

Frukost

Jag är inte superfanatisk när det gäller närproducerat eller ekologiskt. Jag skulle vilja vara det, men när jag står där i affären och väljer mellan apelsiner för åtta eller tjugoåtta kronor... eller kött för halva eller dubbla priset... då griper det tag i snåltarmen.
Nu ska det ju ärligt sägas att vi i stort sett alltid ändå köper ekologisk frukt och svenskt kött, ägg och honung från det lokala hönseriet -men gott samvete fullt ut, nä det har vi då rakt inte.

Lite bra känns det i allafall, när jag dukar fram frukosten. Inser att det är ekologisk filmjölk, hemgjord müsli, hemgjort äppelmos och maken äter hembakat bröd med lokala ägg på.
Jojo, en bit på väg i allafall :)

Recept på müsli
5 dl havregryn
2,5 dl frön och kärnor (t.ex. solroskärnor, pumpakärnor osv)
2,5 dl cocosflingor
4 msk honung
2 msk smör
2,5 dl vatten
torkad frukt som extra smaksättning

Blanda havregryn, frön och kärnor och cocosflingor i en bunke.
Värm vatten, honung och smör tills honungen och smöret har smällt.
Häll i bunken och rör om. Bred ut på en plåt och sätt i ugnen på 200 grader.
Ta ut plåten, blanda runt och ställ tillbaka plåten i ugnen. Låt stå i eftervärme ca 2 timmar.
När müslin har svalnat -blanda i valfri smaksättning.
Förvaras i burk med tättslutande lock.

Gott och lätt!

5 kommentarer:

  1. Gott med egen m usli men hur länge ska det stå i ugnen innan man blandar runt och låter stå på eftervärme?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, missade att skriva det. Det ska stå inne i tjugo minuter.

      Radera
  2. Ungefär som jag då. Ibland slår snålheten till men lite mindre ofta numera. Tänker till mer vad jag väljer. Försöker alltid köpa ekologiska bananer. Godare är de också. Köpte ekologiska apelsiner nyss och de var ju supergoda.
    Jag brukar passa på köpa när det är någon kampanj som lite stillande för samvetet.
    Mjölk och dyl köper jag sällan ekologiskt men det är ju det enklaste. Kanske dags att börja.

    Här hemma kör jag med frystorkat kaffe och om man skulle köpa det ekologiskt så blir det dyrt. Väldig skillnad så där syndar jag.

    Små steg är bättre än inga alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mjölk köper vi ekologisk, men inte kaffe däremot. Det är ju lite lurigt det där också, för ju mer medveten jag blir desto sämre inser jag att jag är på just det ekologiska. Det är samma sak med plast och andra miljöovänliga produkter. En äkta miljövän skulle bli rent alldeles förfärad av en besiktningsrunda här.

      Radera
  3. Åh
    Äntligen ett recept, det har vi saknat vi bloggläsare:-) kanske kan det komma förslag på middagsmat också, det var ett trevligt inslag förr!

    SvaraRadera