tisdag 23 juli 2013

Garphyttans förfallna kulturstig

Den här sommaren har vi satsat på små turer i trakten, istället för en semester någonstans. Mycket förstås, för att spara pengar till huset.
Idag for vi till Garphyttan för att gå kulturstigen. Eller i allafall det som en gång varit kulturstig. Det var ingen hit, för den var inte underhållen för fem öre. Några informationsskyltar satt kvar, några var tomma, här på bilden fanns det ingen som helst stig fram till skylten och jag gissar att vi kanske är de enda som försökt nå dit den här sommaren...
Lite synd för det är ändå ett riktigt brukssamhälle med ett bruk som ännu är i full gång. Den första hyttan anlades här av tyskar redan på medeltiden. Några direkta spår av det som varit, bortsett från en och annan skylt, fanns dock inte.
 Men vi såg den här fågeln... och gissar på att det är en grå flugsnappare... eller??
 Den här dök också upp på vår väg och jag gissade först på att det var en huggorm eftersom det är betydligt vanligare med svarta huggormar än snokar utan fläckar... men vid en närmare kik är det bestämt en snok.
 Det finns i allafall en hel del fina hus i Garphyttan och dessutom innebär utflykter dit närhet till badplatsen i Ånnaboda. Det är många hundmänniskor som hittat dit.
Att ha en spaniel innebär inte bara en massa motion, tränande och bus utan även en massa mys. Alldeles särskilt kanske, när den är lite frusen efter ett bad :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar