lördag 4 maj 2013

Inspirerad att läsa

När jag vi åkte till Trystorps ekäng i onsdags pratades det för fullt om de bokcirklar som två i sällskapet var med i. För egen del har läsningen gått lite upp och ner, men mest ner och sedan vi slutade studerade har det inte blivit värst mycket skönlitteratur läst.
Men då i bilen blev jag inspirerad och samma kväll/natt sträckläste jag:

Pojken i resväskan.
En dansk kriminalroman skriven av Lene Kaaberbøl och Agnete Friis.

Boken handlar om Nina Borg som är sjuksköterska och arbetar med flyktingar för Röda Korset. En dag ber en väninna henne och hjälp att hämta ut en väska på centralstationen i Köpenhamn. Väskan visar sig innehålla en liten pojke, kraftigt neddrogad men vid liv. Omständigheter gör att hon bestämmer sig för att själv leta reda på vem den lille pojken är och var han kommer ifrån...

Den är lättlöst och håller ett tempo som inte föder någon dötid. Spännande och aningen otäck med en extra angelägenhet om att huvudkaraktären ska lyckas -säkerligen för att det är ett litet barn inblandat.


I veckan kom också ett tjusigt paket från en madam i Göteborg.
Tack snälla!

Det innehöll en bok skriven av Mo Yan, som ju vann nobelpriset i litteratur 2012.
Vitlöksballaderna

Den handlar om bönderna i Kina som av regeringen blivit uppmanade att odla vitlök. Men den kraftiga produktionen gör att skörden blir allt svårare att sälja och missnöjet mynnar ut i ett omfattande upplopp. De massarresteringar som sedan följer får förödande konsekvenser för familjerna. Huvudhandlingen går naturligtvis som en röd tråd, men Yan beskriver samtidigt på ett mycket starkt sätt det korrupta kinesiska samhället under åttiotalet. Det talas om "det nya samhället" där man inte längre får bruka våld och slåss. Men under ytan använder sig ordningsmakten av rå och brutal misshandel, oäktingar är inget värda, kvinnor ska tuktas och döttrar säljs som handelsvaror.

En skrämmande, otäck, äcklig och samtidigt gripande bok som är svår att lägga ifrån sig.

2 kommentarer:

  1. Skönt att höra att den kom fram ordentligt! Jag höll på att skriva "trevlig läsning" men det kan diskuteras.
    Jag hoppas att du tycker om den...

    SvaraRadera
  2. Ruta Ett; Jag läste ut den på två dagar så den var som sagt svår att lägga ifrån sig :)

    SvaraRadera