tisdag 23 april 2013

En sådan där riktigt kul arbetsdag

Idag har det varit en riktigt riktigt kul arbets(förmid)dag.
Vi åkte buss till skogen med barnen!
Och det blev en superlyckad tur.
Flera gånger under terminen har vi fått brev från Majken Myra och idag var det alltså dags att hälsa på henne. Vi tittade på hennes och de andra arbetsmyrornas (visste ni att alla arbetsmyror är honor?) stack, kikade på öppningar, tittade på dem i lupp och räknade ben.
Och vi byggde koja, lagade mat över en låtsaseld, samlade kottar och fikade på oboy och mackor sittandes på en lång stock.
I rotvältan på bilden finns föresten ingången till skogstomtens hus.
"Men det är släckt!" sade ett barn och så enades de om han nog inte var hemma.

Skogen är suverän. Bortsett från att motoriken övas -det klättras, kryps, plockas, hoppas, springs osv- kommer flera andra ämnen in alldeles naturligt. I ett kojbygge mixas teknik, språk och matematik i en härlig salig blandning.
Diskussioner om vems pinne som är längst/kortast. Huruvida de tyngsta eller lättaste pinnarna bör ställas underst för att kojan inte ska rasa. Hur många kottar som hittats. Och vilka bokstäver pinnarna liknar. Om det krävs tre barn för att bära den stora stocken, hur många kan då behövas för att bära den lite mindre? Och hur ska två barn sitta på en ganska rund stock för att den inte ska rulla iväg?
Till exempel.

Tre dagar av arbetsveckan återstår.
Två av dem är tidiga :)

6 kommentarer:

 1. Arbetsbina är också honor..!

  SvaraRadera
 2. Helt underbart är det, det ni gör med och för barnen!

  SvaraRadera
 3. Vad härligt att ni kan komma ut i den riktiga naturen med ungarna!

  SvaraRadera
 4. Det kan jag sakna, utedagarna, från då när jag arbetade med yngre barn. På högstadiet är sådana tyvärr inte så särskilt populära, oavsett innehåll...

  SvaraRadera
 5. Gunnar; Ja, men det visste jag. Däremot hade jag aldrig tänkt på att myrorna var det. Man sjunger ju "Jonte Myra klättra upp för stacken"...

  Monet; Sådant här är jättekul! Och det är dessutom ett väldigt enkelt och bra sätt att få in många delar av läroplanen :)

  Mian; Nu önskar jag ju iofs att förskolan låg mycket närmare skogen så att man slapp åka buss fram och tillbaka.. Men absolut, det är jättehärligt!

  Kattis; Haha, nä jag vet precis hur det låter bland de äldre barnen... alldeles särskilt om vädret är lite sådär :)

  SvaraRadera
 6. Liten rättelse där Kattis.

  I maj när solen lyser så höjs mången högstadieröst för att vi kan gå uut och räkna matte!

  Tro mig ...
  Fast det blir nog inte just matte som resultat ...

  SvaraRadera