söndag 16 september 2012

Misslyckad skogstur

För det allra mesta är det alldeles underbart att vara i skogen.
Men det finns undantag när en skogstur känns tämligen misslyckad. 
Så var det idag.

Vi åkte ut till Garphyttans nationalpark och hittade en parkering åt Saaben här inne bland de ännu lummiga träden. Så långt var allt väl.
 Sedan läste vi på informationen, konstaterade att den vackraste tiden nog är runt midsommar, men att det fanns en del leder nu med. För långa för Cosmos, som ju måste gå i koppel på ett sådant här ställe, men bit av led kunde vi i allafall gå.
Så långt var allt väl.
 "Här, ta trappstegen, det är ju bara två" sade hussen.
"Försök själv att hålla reda på fyra ben!" kontrade valpen.
 Nu kan man tycka att det ser mysigt ut.
Men skenet bedrar. Jag anfalls ideligen av älglus som är synnerligen intresserade av mitt hår...
Och när vi pausar, efter en inte alls särskilt lång sträcka i förvisso alrik skog upptäcker vi fyra fästingar som kryper runt på Cosmos huvud och ännu fler på kroppen.
 Det kändes verkligen inte alls lustigt längre. Älglössen gav inte upp och fästingarna tycktes dubblera sig likt amöbor. Plockade vi en hittade vi två nya...

Vi tog grusvägen ner till bilen. Sanerade hunden från små otäcka kryp och mitt hår från andra otäckingar. Plockade även ett par fästingar från oss själva...
Sedan fick valpen vila i sin bur i skuffen (han trivs jättebra där!) och vi fikade inne i bilen med alla dörrar stängda.
Det var förvisso ganska mysigt det med.
Men inget vi behöver åka till Garphyttans nationalpark för att göra ;)

5 kommentarer:

 1. Älglössen är bland det vidrigaste jag vet. Hu!!

  SvaraRadera
 2. Ulrika; Ja... näst efter fästingar, för de slår allt!

  SvaraRadera
 3. Älglöss? Dem har jag aldrig hört talas om. Undrar om de finns här uppe? Fästingar, fy sjutton vad äckligt! En fråga: bär ni fortfarande Cosmos i trappor jämt? Otis börjar bli så tung och ibland låter jag han gå uppför de två trapporna till lägenheten. Undrar om jag gör fel?

  SvaraRadera
 4. De kallas också älgloppa... och jag såg hos Elisabet att Anne i Mantorp (om jag minns rätt) kallade dem lusfluga. Äckliga är de i allfall. Fast fästingar är värre!

  Vi bor ju på tredje våningen och bär Cosmos i trapporna. Har läst att meningarna går isär väldigt gällande huruvida det är skadligt eller inte att låta valpen gå i trappor. Men så länge vi orkar tar vi inga risker :) Läste föresten alldeles nyligen på någon veterinärsida att det är mycket farligare att låta valpen gå för långa promenader...

  SvaraRadera
 5. Så synd på en sån promenad som SKULLE kunna vara jätteskön!
  Älgfluga eller hjortelus som den heter är ett sattyg! Fästing likaså.
  Hjortelusa KAN bitas rejält och man kan få ont av den. Men den sprider tack och lov inga sjukdommar som fästingen.

  Hoppas ni får en bättre tur nästa gång.
  Kram Synnöve.

  SvaraRadera