torsdag 20 september 2012

Boktips till femåringar

När jag var på vinden hos mina föräldrar hittade jag den här boken.
Den var redan rätt välläst och aningen trasig men fick ändå följa med till förskolan som en ta-fram-ibland-på-läsvilan-bok.
Den är inte lång, utan mer en liten extrabok. Men barnen älskar den.
Det fnissas från första sidan: "Det här är amiralen som tappade sandalen" och sedan rätt igenom hela boken. Förbi "orangutangen som gick in på restaurangen" och "gumman som slog så hårt på trumman" och "anden som var på stranden och tappade tanden i handen" eller "nallen som slog skallen i tallen" ända fram till sista sidan "rakt i huvudet på amiralen, han som tappade sandalen".

Jag kan den snart utantill och barnen är numera med och rimmar även på de lite lurigare orden som ambassadör och kompositör. Det ger ju dessutom ett utmärkt tillfälle att berika ordförrådet. Ja bortsett från att det är både roligt och bra med rim och att hitta mönster i språket på det sättet.

Dessutom ligger den helt rätt i tiden. Kallevalle-ramsan körs hårt hos oss just nu!

3 kommentarer:

 1. Å, Mossfolk, I love You!

  Vilken underbar idé detta att ta med böcker till förskolan! Tala om återanvändning på ett helt fantastiskt sätt!

  SvaraRadera
 2. Och tänk om nåt litet barn hör det konstiga ordet ambassadör och förstår att man kan ha det som jobb och blir nyfiken och BLIR ambassadör och ställer till med världsfred och allt!

  *Gillar!*

  SvaraRadera
 3. Elisabet; Det är lite kul,tycker jag, att sitta och läsa en bok som vi själva hade som barn... Alldeles särskilt som de här barnen uppskattar den minst lika mycket som vi gjorde. "Karin och Ola" står det längst fram i den. Prydligt skrivstilsskrivet av mamma.

  Cecilia; Haha, ja det lät ju som en mycket trolig teori. I boken finns även både konung och president...

  SvaraRadera