fredag 8 juni 2012

Vykort från Paris

Tjo!
Äntligen är internetanslutningen på rummet såpass att det både går att komma in på internet och att faktiskt ladda upp en bild! Prima prima.

Vi har det finfint. Dag ett hann vi med att åka en hel massa RER innan vi lyckades klura ut var vi skulle, se Eiffeltornet, Triumfbågen och att äta helt vanliga hamburgare för €50...

Dag två hade vi fått stenkoll på det här med RER-tågen och Metron och dessutom hittat både karta och femdagarspass. På förmiddagen blev det tripp till betydligt mysigare kvarter (vi bor ca 400 m från Eiffeltornet och kvarteren här är verkligen allt annat än mysiga). Beställa baguetter och kaffe/te på frengelska, köpa paraply (himlen öppnade sig) och se Notre Dame. I regnet.
Men framåt kvällen blev vädret bättre och tur var väl det för då hade vi en helkväll inbokad. Den startade med middag i Eiffeltornet och vi hamnade vid samma bord som två äldre par från Australien. Tufft ställe att äta middag på! Mindre tuff var maken när vi fick reda på att man behövde ta trapporna ner för att hinna med båten...
För anhalt nummer två var nämligen båttur på Seine samtidigt som solen gick ner och Parismusik spelades för fullt. Det var inte helt fel, om än väldigt turistigt :)
Därefter var vi sex personer som bussade iväg till Lido de Paris för cabaret. Det var också en upplevelse! Och vi hamnade lustigt nog vid ett bord med ytterligare ett svenskt par. Klockan två på natten kom vi åter till hotellet och möttes av en mycket trött receptionist.

Hotellet är yttepyttigt. En foaje enbart bestående av en liten trädisk, två fåtöljer och en dator. Och rummen är små och mysigt med betoning på små. Men det är rent och duger absolut till att sova!
Enda lilla gisslet är att min fot, som ju varit väldigt lite småond av okänd anledning i ett par veckor, plötsligt svullnat upp på ena sidan såpass mycket att fotknölen alldeles försvunnit. Den är inte skön att gå på!

Hur som, det är en bagatell i sammanhanget. Idag blir det Montemarte, Sacre Coeur och Louvren. Dag tre av fem.
Sammanfattningsvis har vi det himlans bra :)

9 kommentarer:

 1. Underbara fru Norling som håller oss underrättade!! Hälsa maken och njut av Paris! Härligt sammanfattat .., jag looog väldigt mycket åt vissa stycken här i texten ,-)

  SvaraRadera
 2. Och om ni hinner och foten inte gör för ont: glöm inte Place St. Michel och Quartier Latin. DÄR är det mysigt!!

  Louvren tar en hel dag så skippa hälften. Åk hellre till Musée d'Orsay och se ett otroligt konstmuséum med alla impressionisterna bland annat.

  Ett annat tips: åk inte så mycket metro och RER. Bussarna är billiga och taxi också och den stora vinsten är att man SER hela den stora staden från olika vinklar istället för att åka i underjorden. Har ni möjlighet, hoppa på en guidad busstur, det låter turistigt men ger en väldigt bra känsla av hela staden!

  Att åka taxi på kvällen i mörkret på det upplysta Champs Elysées är heller inte så dumt faktiskt! Och ni som är unga får fråga er fram till någon av de urhäftiga "boites de nuit", de små inrökta klubbarna med världsmusik.

  Det låter ändå som om ni fått ett bra hotell. ALLA franska hotell är små. Pyttesmå. Om det inte är internationella Sheraton förstås.

  Ha det fortsatt underbart i en fantastisk stad!!

  SvaraRadera
 3. Tänkte precis som Monet: taxi! I min familj blir jag fortfarande retad för att jag åkte upp halva min semesterkassa på Mallorca i taxi, för att spara dyrbar semestertid och inte tillbringa den i fulla svettiga bussar.

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte ge några tips, för jag har inte varit i Paris på 20 år. Och det är 40 år sen maken och jag tågluffade och GICK runt hela stan, inte hade vi råd med vare sig Metro eller buss eller taxi. Sov i sovsalar med ett okänt antal okända människor... blä.

  SvaraRadera
 5. jag hade inte råd att gå upp där, när jag sist var i paris, för några decennier sedan...

  SvaraRadera
 6. P.S.
  Det är SMART att ta turistbuss en timme runt en ny stad, man hinner se mycket och få många bra tips (kom hem nyss från Edingburg).

  De lokala små restaurangerna ha fina luncher till bra priser, 3-rätters på franskt vis.

  SvaraRadera
 7. När jag läser inlägget nu och ser bilden på Eifeltornet så hör jag massor av fransk musik i huvudet...Broarna i Paris, Aristocats av någon anledning osv...
  Njut av er tid nu..
  Kram Synnöve.

  SvaraRadera
 8. Mysigt med Paris!!! När vi var där var allt mkt dyrare än vi trott men det var himla fint och roligt att vara där!
  Det finns ett mysigt arabiskt café vid arabiska moskén väldigt nära (mittemot) botaniska trädgården.
  Katakomberna var också speciella :-)
  Man vill ju hinna med så mkt när man är där, synd med ond fot när man vill se så mycket! Hoppas den blir bättre och skönt att ni har det bra där!

  SvaraRadera
 9. Monet; Tack för tipsen. Vi hann inte med Musé D'Orsay men däremot både Place St. Michel och Quartier Latin. Tack för de tipsen!
  Och vi åkte buss på upplysta Champ Elysée. Det får duga ;)

  Bloggblad (och Monet); Nä, någon taxi var det inte tal om. Dyrt som tusan och dessutom förfärligt tidsödande. RER och Metron var snabb och smidig. Ett par bussturer blev det med. Vi gick ju så mycket att jag absolut inte känner att jag gick miste om någon Parisutsikt. Tvärtom är jag alldeles övertygad om att vi på det här viset fick se mer ;)

  Hannele; Någon turistbuss blev det inte. Vi var runt på alla ställen den passerade i allafall... och fick dessutom tid att fotografera stillastående och inte i farten ;)
  Att äta i vårt eget kvarter var alldeles hutlöst dyrt, men det var, som du skriver, betydligt bättre om man letade sig iväg en liten bit.

  Synne; Ja det var väl ungefär min föreställning. Jag kan inte påstå att jag riktigt upplevde det så, men vi hade det bra ändå :)

  Kattalena; Ja, jag var helt chockad över priserna! Men så himla mycket att se. Jag är helt slut efter fem dagar och ändå har vi bara sett en liten del av allt man kan besöka. Fast de allra största turistattraktionerna är avverkade ;)

  SvaraRadera