lördag 8 oktober 2011

Physalisskörd

Tidigt i våras satte jag köpta tomatfrön samt skrapade ur kärnor från en physalis.
Tomatplantorna tog sig fort, växte sig stora och gav massor med skörd!
Physalisplantorna växte långsamt långsamt och dog bara några centimeter höga.
I en kruka tog det sig inte alls. Och av någon anledning blev den lilla krukan hastigt utsatt på balkongen, då på valborgsmässoafton när kattdamerna flyttade in.
Balkongen fylldes så småningom med blommor, kryddväxter och tomatplantor. Den lilla krukan skulle städas bort, men hamnade istället bakom. Tills plötsligt en dag i juli, när jag upptäckte att det stack upp något grönt. Physalisen?
Den blev omplanterad i större kruka och när tomatplantorna gjort sitt började den lilla physalisväxten blomma. Den fick flytta in i vårt vardagsrumsfönster... där den nu växt sig ända upp i taket.
Och idag skördade vi vår första smaskiga physalis!

Det kommer inte att bli många. Fem kanske? Men planen är att låta den växa och se om det kanske blir bättre skörd nästa år... ja om den inte blir alltför risig i vintermörkret alltså.

4 kommentarer:

 1. Våra egenodlade physalis blir aldrig klibbiga så som de man köper brukar vara. Undrar just hur mycket köpephysalis är besprutade...

  SvaraRadera
 2. Mian; Men vad konstigt. Den här var precis lika klibbig som de man brukar köpa i affären...

  SvaraRadera
 3. Vi har physallisen ståendes i ett norrfönster på sisådär tredje våningen utan någonting i vägen utanför fönstret.

  Den blir inte speciellt mörkgrön med den behandlingen, men den överlever.

  SvaraRadera
 4. Cecilia N; Ja, vi bor ju också på tredje våningen. Och just nu står den i söderfönster... men den växer så att det knakar och slår snart i taket. Funderar på om man skulle klippa ner den?

  SvaraRadera