tisdag 16 augusti 2011

En bråkdel av skatten

Jag älskar detta, att både mormor och morfar har skrivit ner såväl vad de vet om sin släkt generationer tillbaka, som berättelsen om sina egna liv!
Och jag är jätteglad att mormor lyssnade på sin morfar när han berättade!

Det här är Klara och Knut

" Knut Edvard Jansson var namnet på min morfar." Så börjar min mormor och sedan kan man följa samtida händelser och levnadsöden, som faktiskt är en del av min historia.  Knut föddes 1866 i en statarstuga som tillhörde Lina gård utanför Södertälje. Han var mellanbarn, hade två äldre bröder och två yngre systrar.
När systrarna var gamla nog att klara sig själva fick han börja arbeta som dagsverkare på gården. Lönen räckte till lite kläder och ibland lite brännvin när lördagen kom. Dessa lördagar begav sig Linadrängarna in till stan och hamnade inte sällan i slagsmål med stadspojkarna. Fast Knut lade hellre benen på ryggen och blev ofta kallad fegis.
Så småningom flyttade bröderna. Äldste broderna arbetade ihop pengar, begav sig till Amerika, gifte sig och fick barn. I ett kuvert skickade han biljetter till systrarna som även de flyttade dit.

Då var Knut 21 år gammal och hans far tyckte att det var dags även för honom att flytta hemifrån. Han skulle få anställning som dräng på Ängsö. Man kan just föreställa sig hur nervös och ensam han känner sig på båten mot okänd framtid. Men så får han syn på en fröken vid relingen. Hon heter Klara och det visar sig att hon har fått anställning som innepiga på samma gård.
"Klara är ett resligtkvinnfolk, men närsynt och har glasögon. Hon är lite längre än Knut, är bestämd och vet vad hon vill" skriver mormor.
Så småningom bildar de jonelag och gifter sig ett år senare.

Vilken tur, kan jag tycka, att drängen Knut fattade tycke för innepigan Klara! Min mormors morfar och mormors mormor.

Åh, vilken skatt detta är!

2 kommentarer: